24 квітня 2019 р.

Чорнобиль не має минулого часу.

26 квітня 1986 року вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів громадян. Це не лише велика трагедія, це символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Завдяки самопожертві ліквідаторів аварія стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації. Жодні трагедії не минають безслідно. Вони впливають на наше життя не залежно, чи ми були їх свідками. Знати і розуміти наслідки Чорнобильської трагедії надзвичайно важливо. Можливо одним із гідних варіантів буде взяти до рук книгу - щоб згадати, уявити або осмислити. 


"Чорнобилська молитва" - художньо-документальний роман. Він промовляє тисячами голосів очевидців, потерпілих від трагедії, вимушених біженців із найближчих сіл, посадовців, які впливали на рішення в той час, та дітей-жертв радіації. 
"Прогулянка в Зону(Оформляндія)" -  розповідь про досить екзотичне явище - нелегалів у зоні. Емоційний вимір Чорнобильщини, занурення у світ нелегальних туристів - ”сталтерів”.
"Чорнобильська Мадонна"  Чорнобиль − i Мадонна. Якось навiть не в'яжуться докупи цi слова. Страшна іронія − назва мiста  стало символом страшної бiди. I Чорнобиль вже звучить як "чорне билля", щось випалене, висушене, мертве. Цьому загальному горю присвячена поема I. Драча "Чорнобильська мадонна".
"Марія з полином в кінці століття" В романі трагедія чорнобильської катастрофи розкривається через долю родини Мировичів, батьківська оселя якої була в селі Городища, розташованого всього за двадцять кілометрів від атомної станції. Автор, нічого не приховуючи і називаючи речі своїми іменами, оприлюднює страшну правду про справжні наміри й шляхи імперії до дешевого збагачення, нехтування Москвою долями України й українців.
"Пропусти Чорнобиль крізь серце" Захоплива розповідь про мальовничий древній поліський край, убитий радіацією, примушує читача поглянути на чорнобильську катастрофу не тільки як на техногенну, але й під іншим кутом зору – гуманітарним, і замислитись над тим, що ми втратили в історичному, культурному, природничому та мистецькому значеннях: до аварії на Поліссі зберігалися, як ніде в Україні, найдавніші звичаї, традиції культури та побуту слов’ян. Правдиву, емоційну оповідь Михайла Загреби ілюструють його фотографії – адже автор відомий як талановитий фотожурналіст.
"Екскурс у Чорнобиль" ...Книга поведе читача по пустих приміщеннях, загляне в порожні квартири, зайде в осиротілі дитсадки, школи, магазини. Усюди під ногами можна побачити уламки далекого щасливого життя: іграшки, дитячий черевичок, фотографії, листівки...              У виданні показаний нинішній стан населених пунктів Чорнобильської зони відчуження, які були покинуті внаслідок аварії на атомній електростанції.
"Чорнобиль" Герої повісті – реальні люди: пожежники, вчені, робітники, військовослужбовці, іноземці. Об’єднала цих, досі не знайомих людей, подія, що приголомшила світ – аварія на Чорнобильській АЕС. Письменник розкриває подробиці аварії, аналізує факти, вчинки фізиків, медиків, авіаторів, персоналу АЕС. При цьому він особливу увагу зосереджує на причинах, які призвели до вибуху четвертого реактора.