12 січня 2018 р.

Агатангел Кримський — «найкращий кримський подарунок Україні»

15 січня виповнюється 147 років від дня народження Агатангела Кримського, українського історика, славіста і сходознавця, письменника та перекладача, одного з фундаторів першої української Академії наук. Агатангел Кримський відомий як один із найвизначніших світових дослідників сходу. Автор численних наукових праць з історії культури арабських країн, ґрунтовно вивчав історію ісламу, письменство, літературу та театри Сходу. Омелян Пріцак, останній учень А. Кримського,  якось влучно сказав, що Агатангел Юхимович є "найкращим кримським подарунком Україні". 
До дня народження письменника в центральній районній бібліотеці ім.Ю.С.Кримського (батька А.Кримського) розгорнено виставку-персоналію та проведено краєзнавчу годину “ Обездолений талант”  присвячені життю й праці видатного українця.

          Цікаві факти з біографії:

* За однією із версій (яку, до речі, підтримував сам Агатангел Юхимович) його рід походив із Бахчисараю й перебував у родинному зв’язку з кримським ханом. У 1696 році після конфлікту з ханом прадід Кримського вимушений був втекти з Бахчисараю й поселитись на території сучасної Білорусі. Там прийняв православ’я і його "охрестили" Кримським.

* Незважаючи на те, що Агатангел Кримський не мав і краплини української крові, (про себе А.К. писав: "мій батько з білоруського міщанського роду, мати – польська литовка, – я, значця, ані кровинки вкраїнської не маю, тільки що вродився та виріс на Вкраїні") відомий поліглот і сходознавець усе ж почувався українцем. 

* Дослідники досі б'ються, рахуючи, скількома мовами володів Агатангел Кримський. А він сам жартома відповідав: "Легше буде сказати, яких я мов не знаю". Цифра коливається від 60 до 100.

* Агатангел Кримський скаржився, що "нічого не може забути". Можливо, в цьому теж полягав великий секрет його феноменальної працездатності. 

* У 1905 році Агатангел Кримський здійснив видання перекладу Корану російською мовою й опублікував його з численними науковими коментарями. Поміж тогочасною інтелігенцією було престижно вивчати Коран по Кримському.

* Агатангел Кримський вважав, що українська мова сформувалася не в ХIV столітті, як пропагувала радянська наука, а ще в ХІ, із спільнослов’янської, заявивши про себе вже тоді "як цілком рельєфна, цілком означена, яскраво-індивідуальна одиниця".

*  Мовою не лише свого спілкування, а і наукової та творчої праці Агатангел Кримський свідомо обирає українську мову. У часи Російської імперії це було неприйнятно. Але Агатангел все одно говорив українською і французькою.