10 червня 2019 р.

Книги про дружбу.

День 9 червня не відзначено червоним кольором у календарі, і він не є вихідним. Але, тим не менш, це ще один чудовий привід зустрітися зі старими друзями і приятелями, провести разом вечір, поділитися секретами, адже саме в цей день ми відзначаємо День друзів. Дружба допомагає нам впоратися з проблемами, робить нас кращими, сильнішими, витривалішими. Які вони – справжні друзі? Чи завжди можна зберегти дружбу, пронісши її крізь численні перешкоди? Пропонуємо вам добірку книг, які допоможуть відповісти на ці та інші питання.


 Еріх Марія Ремарк “Три товариші”

Це, мабуть, перша книга, яка приходить на думку, коли мова заходить про дружбу. Історія про трьох шкільних, а потім і фронтових товаришів, що розгортається на тлі повоєнної Німеччини. Герої роману постійно звертаються до військового минулого. Але не лякайся. Це історія не про війну.












Халед Госсейні “Той, що біжить за вітром”

Це прониклива історія про дружбу і вірність, про зраду і спокуту. Амір і Хасан - діти з різних світів. Перший - син багатої людини, другий - син слуги його батька. Амір обожнював читати, а Хасан був зовсім неписьменним. Хасан був потворний зовні, а Амір - зсередини. Але дитяча дружба не звертає уваги на забобони і недоліки - хлопчики були нерозлучні. Ось тільки потім щось сталося ... Щось, що розвело їх по різних дорогах. Вони росли, кожен ішов своїм шляхом, у кожного були свої перемоги і поразки, але, як і в дитинстві, Амір і Хасан залишилися пов'язані міцними узами.







Джон Бойн “Хлопчик у смугастій піжамі “

Історія про дружбу двох хлопчиків, розділених колючим дротом. Немає людини, яка залишилась би байдужою до подій, описуваних в творі. Це було так давно ... Ні, це було недавно. Це повинно назавжди залишитися в нашій пам'яті. Саме для того, щоб такого більше не повторилося. Це пронизлива і жахлива історія, яку повинен відчути кожен. Вона про любов і ненависть, про жорстокість і самовідданості, про те, що робить людину людиною.










Фенні Флегг  “Смажені зелені помідори в кафе “Зупинка”

Іноді для того, щоб зав’язати дружбу, потрібні місяці і роки. А іноді вона зароджується сама, після всього кількох випадкових зустрічей і невимушених розмов. Так стається із Евелін, молодою жінкою, яка трохи заплуталася у власному житті. Несподівано для себе вона знаходить подругу у…будинку для літніх людей. І хоч її нова приятелька Нінні старша на кількадесят років, історії, які розповідає вона, глибоко торкають серце Евелін і певним чином допомагають їй змінити себе і своє життя.








Софія Андрухович  “Фелікс Австрія”.

Це історія двох жінок, Аделі і Стефки, яких поєднують дуже непрості стосунки. Хто вони? Подруги? Компаньйонки? Названі сестри? Господиня й служниця? Певно, усього потрохи. Іноді звіряються одна одній у почуттях, разом відвідують театр, опікуються одна одною. Але разом з тим, цілком очевидно, що Аделя – випещена пані, яка нічого не вміє зробити по дому, натомість Стефа – вправна господиня і геніальна куховарка. Стефа працює на Аделю? Так. А ще може на неї нагримати, дати кілька непрошених порад, або ж образитися і влаштувати "сцену". Тож зв’язок між двома жінками, хоч і дуже міцний, та не піддається чіткому визначенню, – можливо, це те, що називають спів залежністю, а може, так іноді виглядає дружба?




Олександр Дюма “Три мушкетери”.

Представляти автора цього твору не має сенсу. Популярність романів Олександра Дюма настільки широка, що про нього знають всі. Ця книга стала не просто бестселером, а одним з найбільш екранізованих творів в історії! Стільки води витекло з тих пір, як "Три мушкетери»" були видані вперше, але актуальність роман не втрачає і донині. Ним зачитувались, зачитуються і будуть зачитуватися і юнаки, і дівчата. А ви знали, що якщо підрахувати загальну кількість віддрукованих примірників книги різними мовами світу, то вийде приголомшлива цифра — більше 70 мільйонів!






Джек Лондон “Серця трьох”

Ще одна історія дружби на тлі неймовірниx пригод. Авантюри, мандри по невідомих землях, стрімкі погоні, чудові порятунки, пошуки скарбів і, авжеж, справжня чоловіча дружба, яку не може зіпсувати навіть любовний трикутник.













Наріне Абгарян “Манюня”

Неймовірно смішна і світла розповідь про дитинство, про двох подружок Наріне і Манюню, про грізну Ба, доброго тата і купу іншиx родичей.
Всі герої цієї книжки постають перед нами дуже об`ємними і з часом такими рідними. З ними ми сміємося і xапаємось за голову. Занурюємось з головою у власне дитинство, у спогади про дитячі пригоди і курйозні ситуації. Черпаємо сили і натхнення для дорослого життя.









Джоан Роулінг “Гаррі Поттер”

Ця серія творів розповідає нам про дружбу дітей з незвичайними здібностями. Але це нам вони здаються надприродними, а для світу Хогвардса, в який потрапляють хлопці і дівчина, цілком звичайні. Відносини між ними зав’язуються ще в купе поїзда, який везе їх до замку. Вивчення таїнств чаклунства і містичні події пов’язують Гаррі, Рона та Герміону міцними узами, які вони зберігають і в дорослому житті. Завершує серію книга, яка розповідає вже про їхніх дітей. Чи будуть вони дружні так само, як батьки? Герої Джоан Роулінг настільки полюбилися читачам, що зробили письменницю всесвітньо знаменитою. І якщо ви ще не читали її книг, обов’язково виправте це непорозуміння!