25 червня 2019 р.

Це цікаво. Із фонду нашої бібліотеки.

Представляємо книги серії “Митці на прицілі”, які  з’явилося у видавництві «ФОЛІО» у 2018 році. Усі книжки вражають, насамперед, підбірками маловідомих і зовсім невідомих документів, які зберігалися в недоступних донедавна спецсховищах ДПУ-НКВС-МДБ-КДБ і Служби безпеки України. Вперше опубліковано матеріали зі справ-формулярів на письменників Остапа Вишню і Григорія Косинку, де зібрано численні донесення таємних агентів (секретних співробітників – сексотів), зашифрованих псевдонімами, відомими тільки спецорганам.
У книгах, присвячених Остапу Вишні і Михайлу Драй-Хмарі, повністю надруковані слідчі справи, які розкривають процес фальсифікації псевдослідств над високоталановитими митцями – жертвами тоталітарного режиму. Табірний щоденник і листи із заслання найталановитішого українського гумориста ХХ ст. – «короля українського гумору» Остапа Вишні – це своєрідні літературні шедеври, подібних яким немає в літературі. 
Передмова до кожної книжки – це наукове дослідження відомого вченого-літературознавця, архівіста і музейного діяча Сергія Гальченка. Усі статті побудовані на архівних матеріалах із використанням рукописів письменників. Він же є і упорядником текстів книжок. У науковому апараті (в коментарях і примітках) подаються найважливіші відомості про реалії, наявні в текстах опублікованих художніх творів, листів, щоденниках і документах кожного митця, якого тримала під постійним контролем («під прицілом») тодішня влада.