30 червня 2019 р.

Антуан де Сент-Екзюпері і його Маленький принц.

29 червня - день народження відомого французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері. Його ім'я не тільки назавжди увійшло в золотий фонд світової літератури, а й стало синонімом романтики. Дивовижний письменник, військовий льотчик і глибокий філософ - він був загадкою за життя і залишився таким навіть після смерті. Найбільш відомий твір Антуана де Сент-Екзюпері — алегорична повість “Маленький принц”. Маленький Принц уособлює щирість, чесність і відповідальність. Кожен з дитинства пам'ятає слова з повісті Сент-Екзюпері: “Є таке тверде правило. Встав вранці, вмився, привів себе в порядок - і відразу ж приведи в порядок свою планету “ чи “Ми відповідаємо за тих, кого приручили”. 
Пропонуємо вам віртуальну екскурсію по всьому світу, щоб побачити, скільки різних скульптурних композицій створено цьому улюбленому літературному герою і його автору - великому романтику Антуану де Сент-Екзюпері.


Найбільший і найвеличніший пам'ятник Маленькому принцу і його автору знаходиться на батьківщині письменника в м.Ліон, Франція.


Інший варіант пам'ятника автору і його герою знаходиться теж у Франції в місті Тулуза. Скульптура, розташована в Королівському парку, зображує знаменитого письменника, який тримає в руках свого улюбленого героя.


В міському дитячому парку імені Лазаря Глоби (Україна, м.Дніпро) - є оригінальний пам'ятник улюбленому персонажеві, який є частиною комплексу фонтанів.


Витончена фігура Маленького принца встановлена ​​у дворі бібліотеки міста Нортпорт, США.


Скульптура зображує планету, поцятковану місячними кратерами, на якій сидить Маленький принц в обнімку з трояндою. (Росія, м.Абакан)


Дуже зворушлива скульптура Маленького принца з лійкою в руці. (Білорусь, м.Могильов)


Міні-пам'ятник Маленькому принцу розміром всього 11 сантиметрів є туристичною визначною пам'яткою молдовської столиці. (Молдова, м.Кишенів)


Сталевий астероїд з Маленьким принцом приземлився прямо в центрі м.Чебоксари, Росія.


Пам'ятник головному герою відомого твору Антуана де Сент-Екзюпері знаходиться в Києві на Пейзажній алеї. Її киянам подарував Французький культурний центр, але через рік вона була зруйнована вандалами.


У тому ж році скульптура була відновлена, але стала фактично нової. Скульптурна композиція зображує Маленького принца зі шпагою і його друга Лиса з незвичайно довгими вухами, що сидить біля його ніг. Того самого Лиса, який сказав: "Ми відповідаємо за тих, кого приручили".


У місті Брест (Білорусь) є дивовижне місце,  - це алея кованих ліхтарів, одним з експонатів цього чудо-місця є ліхтар "Маленький Принц".