8 листопада 2022 р.

До 300-річчя Григорія Сковороди.

3 грудня 2022 року будемо святкувати 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. А чи залишилася хоча б одна людина на планеті Земля, яка хоч раз не чула славнозвісні слова українського Сократа "Світ ловив мене, та не спіймав"?   Якщо ви досі не знайомі з його історією пошуку себе, саме час це виправити! Краще зрозуміти постать Григорія Сковороди допоможуть маловідомі факти з його біографії:

* "До господарської роботи непридатний…" - Саме так вважав про свого талановитого сина батько, Сава Сковорода. Тож посприяв тому, щоби він мав зовсім іншу долю.

*  Григорій мав відмінний музичний слух та чистий голос. Тож окрім Могилянки, він навчався в Глухівській співацькій школі. Зі школи, він потрапив до Петербурзької царської хорової капели, брав участь у виступах.

* Григорій Сковорода не бажав заводити стосунки чи навіть просто закохуватися. Та така доля не оминула юнака: йому все ж припала до душі дівчина, а згодом він запропонував своїй обраниці одружитися. Однак в останній момент передумав: втік просто з-під вівтаря.

* Одного разу, імператриця Катерина ІІ забажала особисто побачити відомого філософа. При зустрічі, Григорій не вклонився їй. Коли ж Катерина запитала, чому він не хоче кланятися, Скворода спокійно відповів: "Не бажав я тебе бачити, ти сама захотіла на мене подивитися. А як же ти мене роздивишся, якщо я перед тобою удвоє зігнуся?"

*  Є думка, що Сковорода умів бачити майбутнє. Так, за переказами, він покинув Київ за декілька днів до того, як там почалась епідемія чуми, а також самостійно викопав собі могилу в день смерті.

* Григорій вкрай мало часу витрачав на повноцінний відпочинок та сон: не більше 4-х годин на добу. Завжди старався вставати зі сходом сонця.

* Основною метою людського життя Григорій вважав самопізнання. Саме цій справі він присвячував максимум часу.

* "Життя — це постійний та безперервний пошук істини" - Саме так вважав Григорій Савич, та демонстрував це на власному прикладі.

#300Сковороді #ГригорійСковорода #Сковорода