24 березня 2017 р.

Дорога болю Василя Доманицького.

 Для учнів ДНЗ “Звенигородський ЦППРК” працівниками центральної районної бібліотеки ім.Ю.С.Кримського було підготовлено історичну годину  до 140-річчя від дня народження Василя Доманицького. На захід був запрошений Вадим Федорович Мицик, заслужений працівник культури України, знаний журналіст, археолог, етнолог та краєзнавець. 
Вадим Федорович познайомив присутніх з житєвим та  творчим шляхом, з громадською діяльністю Василя Доманицького, представив із власної бібліотеки  впорядковані В.Доманицьким “Кобзарі “ Т.Г.Шевченка  видані  у 1907 та 1926 роках.
Василь Миколайович Доманицький – видатний літературознавець, громадський діяч, історик, археолог, етнограф, критик, публіцист, перекладач, журналіст і редактор, організатор кооперативного руху в Україні. Сучасники В. Доманицького згадували про нього так: «Це був надзвичайно рухливий, працьовитий юнак; завше був він захоплений якимсь ділом, якоюсь справою і весь цілком віддавався тій справі»; «Добрий, щирий, делікатний, м’якої, лагідної вдачі, не мав ворогів – його любили і старі, і молоді». 
Справжнім науковим подвигом Василя Доманицького, гідно оціненим і його сучасниками, й нащадками, стала класична текстологічна праця «Критичний розслід над текстом «Кобзаря» Шевченка» і укладений на її основі перший науково обґрунтований «Кобзар» Т. Шевченка (1907): «… це був перший систематизований огляд основних матеріалів до тексту «Кобзаря», якому судилося надовго… стати свого роду путівником по поетичній спадщині Шевченка». Без цієї праці В. Доманицького видання першого повного «Кобзаря» було б неможливим.
Василь Доманицький прожив лише 33 роки і залишив по собі спадок вартий цілого покоління інтелектуалів.


Н. М.Захарченко, бібліотекар  ДНЗ “Звенигородський ЦППРК”, розпочинає історичну годину.


Вступне слово О.Я.Мазири, бібліотекаря центральної районної бібліотеки ім.Ю.С.Кримського.



В.Ф.Мицик предсавляє "Кобзарі" із власної бібліотеки.



Затамувавши подих учні слухають  історію життя непересічного українця.