17 лютого 2021 р.

Міжнародний день прояву спонтанної доброти.

 Якщо вам потрібен привід зробити добру справу, ось він – Міжнародний день прояву спонтанної доброти, який відзначається 17 лютого. А ми підібрали для вас книги, які точно надихнуть долучитись до благодійників і зробити світ трошечки добрішим. 

Фредрік Бакман. Чоловік на ім’я Уве.

Шведського письменника часто називають автором, який пише найдобріші книги. І не перебільшують. Всі його твори – про важливість добрих справ, любов, підтримку та віру у краще. 








Джоан Гаррис. Шоколад.

Джоанн Гаррис вважає за краще говорити про добро і зло просто і без повчальності. В її романі щирість і “побутове чаклунство” Віан Роше протистоять лицемірству і побожності священика Рейно та його фанатичних парафіян.








Гарпер Лі.  Вбити пересмішника.

Історія маленького сонного містечка на півдні Америки, розказана маленькою дівчинкою. Історія її брата Джима, друга Ділла і її батька - чесного, принципового адвоката Аттікуса Фінча, одного з останніх і кращих представників старої "південної аристократії". Історія судового процесу у справі чорношкірого хлопця, звинуваченого в насильстві над білою дівчиною. Але перш за все - історія переломною епохи, коли ксенофобія, расизм, нетерпимість  властиві американському півдню, поступово відходять у минуле. "Вітер змін" тільки-тільки повіяв над Америкою. Що він принесе? ..





Фенні Флегг.  Смажені зелені помідори в кафе “Зупинка”

"Смажені зелені помідори" - це класика американської і світової літератури.  Прислухайтеся до звуків, що пробивається через обкладинку цієї книги  і ви дізнаєтеся про історію одного маленького американського містечка, в якому, як і всюди в світі, переплелися любов і біль, страхи і надії, дружба і ненависть. Історія  розказана з такою щирістю, що запам'ятається на довгі роки, і роман Фенні Флегг стане однією з найулюбленіших книжок - як став він для дуже багатьох у всьому світі. 






Анна Гавальда.  35 кіло надії.

Тринадцятирічний Грегуар добре пам'ятає, як його перша вчителька говорила про нього: "Голова як решето, золоті руки і величезне серце ..." Так він і живе з дня на день: обожнює свого діда, любить виготовляти вироби і ненавидить школу, куди його кожен день женуть батьки. Одного разу, дізнавшись про те, що на світі є ліцей, де хлопчики весь час щось майструють, він пише  зворушливого листа з проханням дозволити йому там вчитися, вкладає в конверт креслення свого першого винаходу - машинки для чистки бананів - і ... схвильовано чекає. Може бути, і справді позначки - не найголовніше і набагато важливіше знати, чого ти хочеш від життя?




Деніел Кіз.  Квіти для Елджернона.

Чарлі Гордон — розумово відсталий, але у нього є друзі, робота, захоплення і непереборне бажання вчитися. Він погоджується взяти участь у небезпечному науковому експерименті, який може зробити його найрозумнішим...Яку ціну маємо ми платити за свої бажання? Чи варті вони того?Пронизлива історія, яка нікого не залишить байдужим! Мабуть, один з найлюдяніших творів у світової літературі.