26 квітня 2022 р.

Дихає Чорнобиль у слові літератора...

Про чорнобильську катастрофу в українській літературі написано чимало. Крім віршів багатьох поетів, що писалися відразу й згодом після аварії, найбільш відомі твори – документальна повість Юрія Щербака "Чорнобиль" , поема Івана Драча "Чорнобильська мадонна", роман Володимира Яворівського "Марія з полином у кінці століття", поема Бориса Олійника "Сім". Згодом додалася книжка Світлани Алексієвич "Чорнобильська молитва", яку українською мовою переклала Оксана Забужко, давши творові (за погодженням з авторкою) назву "Чорнобиль: хроніка майбутнього". Авторка створила оповідь на основі інтерв'ю із сотнями очевидців: ліквідаторами та посадовцями, які приймали важливі рішення щодо ходу подій; потерпілими та їхніми родичами; вимушеними переселенцями та тими, хто вирішив повернутися назад у зону відчуження. 


Щороку в українських та закордонних видавництвах виходять нові книги про Чорнобильську трагедію. Пропонуємо вашій увазі ще три книги про Чорнобиль, які по-різному повертають нас у квітень 1986 року.

Книга Галі Аккерман "Пройти крізь Чорнобиль" – це подорож письменника крізь драму Чорнобиля в різноманітних її людських, соціокультурних, професійних аспектах. Це проходження крізь очисний вогонь нового знання, трагічних відкриттів, крізь драму людських доль. Ця книжка також про Чорнобиль як про один з найстрашніших злочинів радянської системи. Незаперечна цінність видання і в тому, що це погляд людини з іншої культури – адже авторка суміщає в собі єврейську, російську і французьку культури, родинно пов'язана з Україною.



Книжка Юрія Завгороднього "Задовгий день Ч. Зона поза часом" хоча і творилася деякою мірою за спогадами власного перебування серед активних учасників післяаварійної роботи в Чорнобильській зоні, але на сьогодні вже проминуло досить багато часу з тих днів, тому автор значно віддалився від конкретизації тодішніх подій та реальних осіб. Ця річ є цілковитими художніми фантазіями поета, роздумами над загальнолюдськими проблемами, візіями зболеної пам’яті поета, які не створюють цілісного епічного полотна, а намагаються змалювати давні події через окремі фраґменти доль двох людей, які з різних причин опинилися в "Зоні поза часом", що є тільки тлом подій одного задовгого дня. Автор запевняє, що головні персонажі цієї книжки, як і всі допоміжні діючі особи, не мають реальних прототипів.

Маркіян Камиш. Прогулянка в зону (ОФОРМЛЯНДІЯ). В книзі ви не знайдете стандартних описів Зони, нудних історичних викладок і роздумів над істинними причинами Чорнобильської аварії. Тут – погляд зсередини на явище нелегального туризму в Чорнобильську Зону відчуження. Тут – смарагдові болота, міліцейські засідки, і збиті до кривавих мозолів ноги. Тут загрозливі зливи нічної Прип’яті та світанкові чари Полісся. Тут спроба відповісти на питання, що коїться в душі людини, яка роками і потай досліджує заборонену землю.




Усі ці книжки ви можете прочитати, завітавши до нашої бібліотеки.