9 серпня 2023 р.

А ви знали?

 А ви знали, що Клементинум – національна Празька бібліотека Карлового університету, одна з найвідоміших у світі та входить у десять найгарніших світових бібліотек. Останні реставраційні роботи та мінімальна реконструкція відбувалися тут в 1924-1931 роках. У 2005 році бібліотека отримала нагороду Юнеско за активну діяльність у програмі "Пам’ять світу". Бібліотека вражає своєю красою! Це не лише історична, культурна та освітня локація – це неймовірно популярний туристичний об’єкт, такий маст-хев відвідання у Празі не лише в освітньому турі.
Насправді, тут нічого не змінилося з 1722 року, уся краса у стилі бароко дійшла до нас. Стелю та стіни прикрашають розкішні фрески відомих майстрів, у сюжетах яких оспівується Освіта та Наука, а купол симвозізує Храм Мудрості. Де-не-де можна побачити портрети відомих діячів Єзуїтського ордену. В центрі залу розміщені дерев’яні глобуси, це підкреслює безсумнівне планетарне значення Клементинум. В холі бібілотеки можна познайомитися з копією рідкісного видання Вишеградського кодексу короля Вратислава. Це пергаментні листки з рукописним текстом розміром 32х41 см, всього 108 сторінок. Тут фрагменти Старого Завіту, епізоди життя Христового, унікальні зображення євангелістів та святого Вацлава. Це повноцінна діюча бібліотека, що налічує 60 тисяч читачів, і це не лише студенти Карлового університету, адже вона відкрита для всіх.
Від каталогу книжкового фонду бібліотеки зупиняється подих! Протягом всього часу існування цього Храму Мудрості тут переклали та впорядкували неймовірну кільксть раритетів. Вже 20 років йдуть роботи з оцифрування книжкового фонду. Загальний фонд налічує 7 мільйонів примірників, половина з яких має неабияку цінність та зберігається в історичному залі.
Певний час в Клементинум зберігалися загадкові рукописи датовані першою половиною XV століття написані невідовим автором невідомою мовою. Спроби розшифрувати тексти та встановити автора були марними, сьогодні ці загадкові рукописи зберігаються в Єльському університеті.