23 листопада 2018 р.

До Дня пам'яті жертв Голодоморів.

Четверта  субота листопада - День пам’яті жертв голодоморів в Україні.  Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджує творців цієї чорної сторінки в історії нашої держави. Головне у діяльності Звенигородської центральної районної бібліотеки ім.Ю.С.Кримського по відзначенню чергової річниці Голодомору і вшануванню пам’яті його жертв – донести правду сучасникам про цю трагедію.
До цієї трагічної дати працівники нашої бібліотеки підготували книжкову виставку "Неспечений хліб, непрожиті долі...". Центральним експонатом виставки є видання "Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Черкаська область". 


Продовженням та доповненням  виставки до Голодомору є ще одна книжкова виставка присвячена політичним репресіям 1937-1938рр. На виставках представлені документи, фотографії та публікації про геноцид української нації, спогади і свідчення очевидців, тих, хто у своїй пам’яті крізь роки проніс страждання та біль, спричинені тоталітарним режимом.



Цікавим виданням із фонду нашої бібліотеки є науково-популярний краєзнавчий журнал "Спадщина" районного краєзнавчого музею ім.Т.Г.Шевченка. Цей випуск присвячений саме голодомору на Звенигородщині, до нього увійшли спогади, роздуми, коментарі  свідків тих трагічних подій.


Крім цього,  у бібліотеці експонується виставка архівних документів із фондів державного архіву  Черкаської області та архівного сектору Звенигородської райдержадміністрації “Свічка пам’яті не згасне”. Ось деякі документи з виставки:





21 листопада для учнів ДНЗ "Звенигородський ЦППРК" , було проведено годину пам’яті “Голгофа голодної смерті”. Захід підготовлено спільно з Звенигородським районним краєзнавчим музеєм (директор Наріжна О.М.), бібліотекарем Захарченко Н.М. та учнями навчального закладу.



Голодомори 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 рр. в Україні назавжди залишаться в нашій пам’яті, як одна з найстрашніших сторінок минулого.