4 грудня 2018 р.

Олександр Олесь - лірик, співець кохання, патріот.

5 грудня виповнюється 140 років від дня народження українського письменника, поета, драматурга Олександра Олеся. Справжнє ім’я – Олександр Іванович Кандиба. Олесем його називала дружина. Через це поет почав друкувати інтимну лірику (а згодом й інші твори) саме під таким псевдонімом.
Олександр Олесь був кумиром українців до 1917 року. Вже перша його збірка віршів 1907 р. ("З журбою радiсть обнялась") показала, що з'явився самобутній український поет, який розірвав піввіковий період наслідування великому Кобзареві. "Україна отримала лірика, якого очікувала ще з часів Тараса Шевченка", - писав Михайло Грушевський. Літературознавці впевнені, що, крім Шевченка, ні до, ні після Олександра Олеся рівних йому по силі поетичного таланту в українській історії не було. Іван Франко порівнював його вірші з музикою, Короленко називав його "українським Гейне", а Леся Українка зізналася, що не може більше писати лірику після Олександра Олеся.
Для України Кандиба був одним із пророків, які тонко відчувають свою країну, її переживання, біль і найменші інтонації. Читаючи вірші Олеся, сучасники навряд чи зможуть повірити в те, що написані вони були за багато років до подій Революції гідності. Він написав і про відродження країни, і про дивовижне відновлення потенціалу армії, і навіть горезвісну європейську "стурбованість" передбачав.