3 грудня 2018 р.

Григорій Сковорода: філософія серця минулого для майбутнього.

  Україна дала світові Григорія Скороводу, що увійшов до списку 100 найбільших філософів світу, поряд з Сократом і Епікуром, Конфуцієм і Лао-Цзи, Коперником і Джордано Бруно, Дені Дідро та Людвігом Фейєрбахом, чия спадщина вивчається на філософських факультетах всіх без винятку ВНЗ світу. Сковороду називають проповідником філософії любові і свободи. Розроблена філософом концепція життєвої мудрості вражає навіть людей в 21 столітті, яких здивувати чим-небудь нелегко.
    Народився Григорій Сковорода 3 грудня 1722 року у с. Чорнухи Лубенського полку на Полтавщині. Навчався у Київській академії, де під впливом Ф.Прокоповича та інших прогресивних діячів вітчизняної культури осягнув просвітительські традиції. Протягом п'яти років (з 1745) Г. Сковорода навчався за кордоном — в Будапешті, Пресбурзі (нині Братислава), Відні, Венеції, Флоренції.
  Григорій Савич є першим і єдиним у світі мандрівним філософом, який поєднував життя з вченням, постійним удосконаленням самого себе.  Протягом 25 років мандруючи, побував у багатьох містах і селах України, проповідуючи свої ідеї і світогляд. Через пісні, кантати і псалми він викладав свої філософські погляди, таврував соціальне зло, прославляв природу, волелюбність людини.
  На абонементі Звенигородської центральної районної бібліотеки ім.Ю.С.Кримського оформлено тематичну поличку присвячену річниці від дня народження Григорія Савича Сковороди. Увазі відвідувачів представлені збірки творів Г. С. Сковороди та література про його життєвий і творчій шлях.