18 травня 2022 р.

До Міжнародного дня музеїв. А ви знали?

✅ Своє сучасне значення слово "музей" набуло в Епоху Відродження. А взагалі спочатку воно походить від грецького "музеон", що означає "храм музи".

✅ Широко відомий знаменитий музей мадам Тюссо – найвідоміша виставка воскових фігур. Велика частина його експозиції знаходиться в Лондоні і налічує вона близько 1000 експонатів.

✅ Найбільш відвідуваним музеєм світу і музеєм із найбільшою займаною площею є французький Лувр в Парижі. Щороку тут буває понад 9 мільйонів відвідувачів, а площа – цілих 58.470 квадратних метрів.

✅Найбільшим музеєм України є Національний художній музей України, заснований у 1899 р. В ньому зберігається більше 40 000 експонатів.

✅ Капітолійський Музей (Capitoline Museums), найстаріша публічна колекція мистецтв в світі, почав свою роботу в 1471 р., коли папа Сикст IV пожертвував ряд важливих для народу Рима древніх скульптур.

✅Музей Ватикану (Vatican Museums) – другий найстаріший у світі музей, він почав свою історію з моменту першої публічної виставки, котра складалася так само з представлених публіці колекції скульптур, збирання якої було ініційовано Папою Юлієм II ще в 1506 р.

✅ Перший університетський музей було відкрито в Оксфорді в 1685 р.

✅Звенигородський краєзнавчий музей заснований у 1922 році етнографом, художницею Софією Терещенко як повітовий музей. У 1922–26 роках  фактично працював на громадських засадах. У 1933 році фонди музею передано Уманському краєзнавчому музею, в 1960 - його знову відроджено групою вчителів, зокрема В. Михайловським, О. Ткаченко, Л. Іваницькою, О. Шліхтою, П. Кучеренком. Офіційне відкриття відбулося 1963 році. У тому ж році йому присвоєно ім'я Т.Г.Шевченка та підпорядковано на правах філії Музею історії Корсунь-Шевченківської битви . Від 1968 – народний, від 1991 – державний, від 2007 – Звенигородський районний краєзнавчий музей ім.Т.Г.Шевченка, з 2020 - Звенигородський краєзнавчий музей ім. Т.Г.Шевченка Звенигородської міської ради.