29 червня 2022 р.

Анатолій Дімаров.

29 червня день пам'яті письменника Анатолія Дімарова – патріарха української літератури, 92 роки життя якого вмістили в собі всі найпереламніші події в історії України ХХ століття.
На сторінках його біографії – розкуркулення родини, Голодомор, війна, на якій отримав важке поранення, цензура в журналістиці й згодом у літературі. У 1960-х, після опублікування роману "І будуть люди", Дімарова оголосили антирадянщиком, антисемітом, а секретар ЦК КПУ з ідеології Валентин Маланчук пообіцяв, що Дімаров ще "походить у чорному тілі". Так і склалося – п'ять років письменника не друкували, хоча до цього книжки Анатолія Дімарова виходили 100-тисячними накладами.
З настанням незалежності про все пережите й відчуте письменник розповів в одній із найцінніших українських книжок спогадів "Прожити й розповісти" – розповів без жодних перебільшень і виправдань себе, своїх вчинків і часу, у який йому випало жити. Перевидання його творів почали з'являтися аж у 2000-х, а 2012-го Анатолія Дімарова згадали всі українські медіа у зв'язку із присудженням письменнику ордену Ярослава Мудрого IV ступеня, який письменник відмовився приймати "з рук людей, які штовхають мою Україну у прірву". Запрошуємо до читання творів Анатолія Дімарова.У нашій бібліотеці є вибір його книг.  
Читаймо найкраще, читаймо українське!