12 січня 2023 р.

Марія Примаченко.

 12 січня 1909 року народилася Марія Овксентіївна Примаченко – українська народна художниця🎨, творчість якої прекрасне, дивовижне, утаємничене, і до кінця незбагнене явище, – більше століття привертає до себе увагу шанувальників мистецтва, дослідників, художників, культурологів, мистецтвознавців. У неї збереглося чудове дитяче вміння протягом усього життя сприймати його як казку. Вона жила, ніби у двох світах. Один - реальний, у якому жили всі, а другий належав лише їй. В її світі жили чудернацькі звірі, співали дивовижні птахи, літали риби і коні, паслися барвисті корови з людськими очима. Її "звірина серія" - явище унікальне, яке не має аналогів ні у вітчизняному, ні у світовому мистецтві. 
Жінка з нелегкою долею, малописьменна, була визнана зіркою першої величини у “Всесвітній енциклопедії наївного мистецтва”, виданій у Белграді у 1984 році. У 1937 році картини Марії Примаченко виставлялися в Парижі. Пабло Пікассо, видатний художник, відзначив, що якби Марія Примаченко проживала у Франції, то могла б стати значно відомішою, аніж він сам.
Малюнками Марії Примаченко японці ілюструють свої букварі. У 2020 р. українська анімаційна студія Ukranimaua показала першу серію мультсеріалу "Дивосвіт", знятого за мотивами творчості художниці Марії Примаченко. У минулому році світом мандрувала виставка "Український світ Марії Примаченко". З нею познайомились в багатьох країнах. 
У фонді нашої бібліотеки є 📚книги про художницю та кілька фотоальбомів з роботами майстрині. Приходьте, вибирайте, знайомтеся.😊
#МаріяПримаченко