25 вересня 2023 р.

День коміксів.

 Кожного року 25 вересня прихильники жанру мальованих історій святкують День коміксів. У наші дні цей жанр літератури є практично невіддільною частиною книжкової культури. Смішні малюнки, послідовність яких показує певну розповідь, набули популярності в усьому світі. Видавництва друкують комікси за мотивами серіалів та фільмів. З коміксами пов’язано багато цікавих фактів:
   ✅ Батьківщиною коміксів є не Америка, як багато хто вважає. Насправді, батьківщина коміксів — Європа. У 1825 році було засновано The Glasgow Looking Glass — видання, що спеціалізувалось на даному жанрі. Пізніше, у 1895 році, Річард Фелтон створив комікси з постійними персонажами.
  ✅ У США перший комікс надрукували в 1892 році. Гумористичні історії дуже подобались читачам, тому тиражі розкуповувались за декілька днів. Починаючи з 1938 року популярності набули супергерої та їхні пригоди. Весь світ побачив Супермена, Бетмена, Мікі Мауса та Капітана Америку.
   ✅  Найдорожчим коміксом у світі вважається копія першого випуску Action Comics. Саме в ньому вперше з’явився Супермен. У 2011 році за видання 1938 року невідомий заплатив 2,16 млн доларів.
  ✅ На початку 1990-х Майкл Джексон намагався викупити Marvel (найвідоміше в світі видавництво коміксів), щоб зняти власний фільм про Людину-павука і зіграти в ньому головну роль.
Довідка: День українського коміксу — щорічне свято творців українського мальопису відзначається 23 лютого.