21 березня 2016 р.

Українська вишивка

Вишиванка — символ здоров'я, краси, щасливої долі, родової пам'яті, порядності, чесності, любові, святковості; оберіг. . Символіка вишивки залежала від того, кому призначалося вбрання: парубкові — нареченому, чоловікові, хлопцеві; дівчині, заміжній жінці. Здавна в Україні ставлення до одягу було дбайливим і шанобливим. Матері вишиваючи одяг своїм дітям вкладали всю свою ніжність і молитву до Бога про збереження дорогих чад. Українська вишиванка служила як прикрасою так і оберегом, а ще й своєрідним документом, за яким можна було визначити з яких країв родом власник вишиванки.
Які б складні часи не переживав український народ, але любов до традиційної вишивки у нього ніколи не згасала. Дбайливо зберігають і примножують традиції національної вишивки і сьогодні. За допомогою нитки і голки українські майстри створювали і створюють унікальні зразки впізнаваного у всьому світі українського вбрання.
Шановні читачі, до вашої уваги книги та журнали із фондів нашої бібліотеки, які допоможуть вам знайти цікаві ідеї, навчать нової техніки шитва, надихнуть вас на створення чудових речей для краси та затишку вашого дому.