20 квітня 2016 р.

Бібліографічний огляд літератури до 30-річчя від дня аварії на Чорнобильській АЕС




Сивіють трави, злом погнуті,
Тривога в маминих словах...
Це незбагненно... А, по суті, - 
Світ на частини розламавсь,
На дві недолі — чорну й сіру,
І та, і та — з’їда сльозу...
В розломі атом нищить віру
І гне дуби немов лозу.
І ліс рудий зурмить дротами, 
Диявол розмахавсь мечем
невидимим...
                       і ранить, ранить...
І біла в горлі кров пече.
                                     М.Солончук

Біль і тривоги Чорнобиля [Текст] / упоряд. Ю.В. Сафонов. – К. : ВАТ «Вид – во «Київська правда», 2006. – 288 с. : іл. 
Книга «Біль і тривоги Чорнобиля» - колективна розповідь про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства, з часу якої минуло вже два десятки літ. Автори – учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, діляться своїми спогадами. Їхня розповідь доповнена фотосюжетами про подолання наслідків Чорнобильської трагедії – двадцятилітньої давнини й сучасними.










Загреба, Михайло. 
    Пропусти Чорнобиль крізь серце [Текст] : Фотокнига / М.Загреба. – К. : «Спалах», 2002. – 119 с.
Ця фотокнига – данина пам`яті журналіста, ліквідатора , учасника історико – культурної експедиції Мінчорнобиля України Михайла Загреби. Захоплива розповідь про мальовничий древній поліський край, убитий радіацією, примушує читача поглянути на чорнобильську катастрофу не тільки як на техногенну , але й під іншим кутом зору  - гуманітарним , і замислитись над тим. Що ми втратили в історичному, культурному, природничому та мистецькому значеннях. Правдиву оповідь автора ілюструють його фотографії, - адже автор відомий як талановитий фотожурналіст.





Черкаський біль Чорнобиля [Текст] / М.К.Онищук. В.М.Семенець. - Черкаси:
    Видавець.Ю.Чабаненко. 2006.- 166с.:іл.
Зібраний матеріал — яскраве свідчення про титанічну роботу, яка була виконана нашими земляками з ліквідації аварії, про той запал, з яким працювали люди, як в Чорнобилі, так і в 30-кілометрові зоні. Працювали без відпочинку, не думаючи ні про здоров’я, ні про що інше.
Всіх об’єднувала одна мета — якомога швидше ліквідувати той жах, який спричинив нам мирний атом.

Спадщина [Текст]: Науково-популярний краєзнавчий журнал 1(10). 2011. - Звенигородка: Звенигородське КВПП,2011.- 24с.:іл.
Випуск журналу здійснено на виконання заходів Звенигородської районної державної адміністрації, пов’язаних з 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи.












Коваленко Александр Павлович, Рисованный Юрий Васильевич
    Чернобыль — каким его увидел мир.[Текст] / А.П.Коваленко. Ю.В.Рисованный. - К.: Молодь, 1989, 176с.: ил.
Книга розповідає як закордонні засоби масової інформації висвітлювали події в Чорнобилі.


Иллеш Александр Владимирович, Пральников Андрей Евгеньевич
    Репортаж из Чернобыля [Текст]: Записки очевидцев. Комментарии. Размышления. М.: Мысль,1987.- 157с.
Книга розповідає про аварію на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС в кінці квітня 1986 р про ліквідацію її наслідків . Журналісти були в числі перших відряджені газетою " Известия " і протягом півроку працювали там . Їх репортажі і стали основою цієї книги . Чорнобильська аварія - подія , що схвилювала всю планету . Тому в книзі знайшли своє відображення висновки радянських і міжнародних експертів і організацій щодо того, що сталося , подальшого розвитку атомної енергетики , її безпеки для життя людини .






Яворівський, Володимир Олександрович
    Марія з полином в кінці століття [Текст]: Роман / В.О.Яворівський. - К.: Рад.письменник,1988.- 262с.
В романі В. Яворівського «Марія з полином у кінці століття» катастрофа розкривається переважно через долю родини Мировичів, батьківська оселя якої була в селі Городища, розташованого за 20 км. від атомної станції. У книзі розкривається  правда про справжні наміри й шляхи імперії до дешевого збагачення, нехтування Москвою долями України й українців, адже нікому не спадало на думку розташовувати «мирний» атом під стінами білокамінної.








Олійник, Борис Ілліч
    Сім [Текст]: Поема / Б.І.Олійник. - К.: Рад. Письменник, 1988. - 94с.
Цей твір присвячено пам'яті відважних шести пожежників, що самовіддано вступили у боротьбу зі смертю, та кінорежисера Володимира Шевченка, який знімав фільм про спробу людей протистояти стихії. "Де ви тепер, матерів своїх діти, колисаєте сон", — у традиції народного плачу і скорботи запитує поет, і "мов з козацького реєстру" вичитуємо імена сміливців: Віктор Кібенок, Микола Вашук, Василь Ігнатенко, Микола Титенок, Володимир Тишура, Володимир Правик, Володимир Шевченко. Завдяки Б. Олійнику, його продуманому художньому прийому поіменної переклички свічка пам'яті горітиме у віках і нагадуватиме про кожного героя чорнобильських подій.