6 травня 2016 р.

День Матері

Травень – місяць багатий на свята. Безумовно,  День Матері,   одне з самих зворушливих травневих свят, тому що кожен із нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ - образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити незважаючи ні на що. 
День Матері традиційно святкують в Європі, в США, в країнах Азії. Ініціатором проведення цього свята була проста американка Анна Джервіс, яка таким чином хотіла виразити свою безмежну любов до свої передчасно померлої мами. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. Її старання увінчалися успіхом - в 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято. 
В Україні День Матері офіційно відзначається у другу неділю травня, що визначено Указом Президента України від 10 травня 1999 року. Цікаво, що це свято відзначається не тільки на державному рівні, а й на релігійному. Напевно, травень не випадково обрали для цього свята – це місяць Пречистої Діви Марії, до якої ще українські козаки звертались за допомогою та заступництвом. Навіть для древніх слов'ян цей місяць був особливим: вони вважали, що природа-мати пишно одягає свою дочку-землю квітами та зеленню, щоби та дарувала людям життя.  
Працівники нашої бібліотеки підготовили до Дня Матері тематичний перегляд літератури      “Мати — берегиня роду .”


Немає жодного художника, письменника чи поета який би не посвятив свого твору матері. Це «Пісня про рушник» Андрія Малишка, «Два кольори» Дмитра Павличка, "Пісня про матір" Бориса Олійника, оповідання «Мати» Олександра Довженка...