29 червня 2016 р.

Федір Гаврильченко. "Софіївка - сад."

Федір Пилипович Гаврильченко народився 12 лютого 1883 року в с.Водяники Звенигородського повіту Київської губернії (тепер  - Звенигородський район на Черкащині) в селянській сім’ї. В рідному селі  почав освітній шлях, закінчив місцеву церковнопарафіяльну школу. Щодо подальшого навчання то нечисленні джерела свідчать, що він учився самотужки. Одначе в цьому є сумніви, зважаючи і на його службову кар’єру, й на доволі чітку видиму ерудованість при читані його творів. Як свідчить О.В.Гаврильченко (внук Ф.П.Гаврильченка)  “Федір Пилипович закінчив Першу київську гімназію і був у ній “першим учнем”. У 1905 році Ф.Гаврильченко перебрався до Умані, де тривалий час працював на залізничній станції, дослужився до посади помічника начальника станції. У 1912 році, як досвідченого і визнаного фахівця Федора Пилиповича направили на роботу в Оренбургську область, де він був призначений на посаду начальника однієї із залізничних станцій. Відомо, що наш земляк організовував далеко від України шевченківські вечори. А з революційними хвилями, у 1918 році повернувся до Умані й тут ще два десятиліття працював залізничником. Із спогадів О.В.Гаврильченка, виявляється, що його дідусь, Федір Пилипович, був політично активним чоловіком, входив до партії українських есерів, був знайомий з Симоном Петлюрою, Володимиром Винниченком, Сергієм Єфремовим, кілька разів арештований чекістами, проходив  по так званій “справі СВУ”.
Архівні та інші доступні твори Федора Гаврильченка засвідчують його хоч і не надто потужній, але ж очевидний літературно-творчий хист. Він мав літературний талант, частково його реалізував. Повнішому творчому самовияву завадив передусім історичний час, в якому жив і творив Федір Пилипович. Але й за створене і збережене він заслуговує на згадку.
Сьогодні ми представляємо книгу Федора Гаврильченка “Софіївка — сад”, до якої увійшли фактично невідомі твори автора, які зберігалися у рукописному архіві й опубліковані вперше. Книга складається з поеми “Співець в стані українського війська” (фрагменти); “На дне океана (ГибельТитаника) - драма в 3 действиях и 5 картинах; “Пушкін на Україні” драма в 4 діях; “Юрій Хмельницький” - поема; “Іван Іскра і Василь Кочубей” - драматична поема; “Софіївка-сад” - драматична поема на 5 дій; “Надія-п`ятисотенниця”. Завершує видання розповідь Олександра Гаврильченка “Зі спогадів про дідуся”.
Редактор і укладач книги професор і письменник Володимир Поліщук. Книга видана за кошти нащадків письменника.  

Цікаво, що для обкладинки книги використана картина  відомого українського художника жанру наївного живопису, члена Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, Заслуженого майстра народної творчості України, лауреата премій ім. Данила Щербаківського, Олени Пчілки, Міжнародної премії Українського фонду культури ім. Григорія Сковороди Михайла Онацька "Осінь у Водяниках".