30 червня 2016 р.

Станіслав Грудзинський. "Українські повісті."

      У самому центрі України на дивовижних пагорбах Черкащини розкинулося мальовниче село Водяники. Саме тут, у Водяниках, 27 квітня 1852 року народився знаний польський письменник Станіслав Грудзинський.
    Поет, письменник, драматург, публіцист, літератор, критик — усе це грані таланту однієї людини. Ідеаліст в усьому, витончений у почуттях і думках, поет у слові і житті, Станіслав Грудзинський  був прибічником традицій романтизму і наслідувачем так званої “української школи” у польській літературі.
  Саме Україна зі своїми піснями, переказами і легендами, невмирущими скарбами свого минулого надихнула його на творчість. Україна і село , у якому народився - Водяники. Солодке повітря, сповнене пахощами цілющих лугових трав, казкові ставки, що межують з величними ярами, огортають особливою життєдайною енергетикою, завдяки якій з’являється відчуття душевної рівноваги, зникають тривоги буденного життя. Тут оживають легенди і перекази.
 Не дивно, що зростаючи у атмосфері багатства народної фантазії, міфів та легенд, Станіслав Грудзинський зазнав впливу щедрої природи і виніс у широкий світ чималий запас поетичних картин, які згодом знайшли відображення у повістях, названих “українськими”. Сьогодні представляємо вашій увазі книгу Станіслава Грудзинського “Українські повісті”, до якої увійшли твори: “Ніч на Івана Купала”, “Рідні сестри”, та “Підпанок”.