27 квітня 2017 р.

Подвиг у Чорнобилі.

Чорнобиль – тінь блукаюча вночі,
Що ходить під дверима до світання.
О, Господи, мовчи, мовчи, мовчи,
Вшануймо біль хвилиною мовчання.
О Боже, Боже, поможи,
Дай хворим ліки, кволим — силу,
Надію всім, хто уцілів,
І спокій тим, хто ліг в могилу.
Ліна Костенко

26 квітня  – роковини Чорнобильської катастрофи. Аварія, що сталася на атомній електростанції в квітні 1986 року, залишається найдраматичнішою та найважчою за своїми наслідками катастрофою в сучасній історії. Вона і зараз впливає на життя мільйонів людей. Її масштаби могли б бути незрівнянно більшими, якби не мужність і самопожертва сотень тисяч учасників ліквідації наслідків аварії. Ризикуючи своїм життям та здоров'ям, вони виконали свій обов'язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації. 
З метою виховання небайдужості до минулого і майбутнього своєї держави, співчуття до чужого болю як до свого, до загальнонародного болю як особистого, почуття любові до людини, землі, держави в ДНЗ “Звенигородський ЦППРК ” було організовано зустріч з учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, які поділилися спогадами про ті трагічні роки, коли всі сили цивільних та військових були кинуті на ліквідацію наслідків вибуху на Чорнобильській АЕС. 
На зустріч були запрошені - Слинько Володимир Тимофійович, голова Звенигородської районної спілки “Союз Чорнобиль”, ліквідатор І категорії з 1986р., учасник бойових дій в Чехословаччині, Жуков Сергій Володимирович, ліквідатор І категорії з 1986р., учасник бойових дій в Афганістані, інвалід війни, Шалденко Володимир Михайлович. ліквідатор І категорії з 1987р.
Учні мали можливість отримати відповіді на питання, які виникали під час зустрічі.
Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей. Ще довго ми будемо відчувати на собі  наслідки трагедії, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям, життям.

Розпочав зустріч в.о. директора ДНЗ “Звенигородський ЦППРК ” Рубан Сергій Сергійович.



Бібліотекар відділу обслуговування ЦРБ Мазира Ольга Ярославівна розповіла про маловідомі факти причин аварії.



Виступ Слинька Володимира Тимофійовича





Виступ Жукова Сергія Володимировича



Виступ Шалденка Володимира Михайловича



Затамувавши подих учні слухали спогади гостей про події тих днів, достовірну інформацію про причини і наслідки чорнобильської трагедії.


Вшановуючи учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, ми схиляємо голови перед пам’яттю загиблих героїв і віддаємо данину пошани всім ліквідаторам аварії, які, рятуючи  нас від ядерної небезпеки, жертвували найдорожчим - своїм здоров’ям і життям.