27 липня 2018 р.

Пантелеймон Куліш.

Пантелеймо́н Олекса́ндрович Кулі́ш (1819 - 1897) - український письменник, етнограф, мовознавець, перекладач, редактор, критик, видавец. Автор першої фонетичної абетки для української мови, яка лежить в основі сучасного українського правопису. Разом із Тарасом Шевченком в XIX столітті вважався родоначальником класичної української поезії, вони навіть в чомусь конкурували між собою. Молодший на 5 років Куліш поступився великому Кобзареві гідно, ставши його першим скрупульозним і доброзичливим критиком, потім сам називав себе "наступником Кобзаря" (у збірнику “Перед світанком”, продовжуючи стилістику раннього (романтичного) періоду творчості Т. Шевченка). У своїй поезії використовував безліч творчих псевдонімів, серед них найбільш відомі: Панько Казюка, Панько Олелькович, Павло Ратай, Хуторянин та інші. Іван Франко називав Куліша "перворядною зіркою" в українському письменстві, "одним із корифеїв нашої літератури". Пантелеймон Куліш відомий найбільше як перекладач Біблії та як автор першого українського історичного роману "Чорна рада". За словами Івана Франка, "Чорна рада" — "найліпша історична повість в нашій літературі". Історична основа роману — події, що відбулися після Переяславської угоди 1654 року — боротьба за гетьманування після смерті Богдана Хмельницького.
У 1846 році збирав фольклорні та етнографічні матеріали на Звенигородщині, які були опубліковані в збірнику "Записки о Южной Русі" в 1856 році. (В.Хоменко Звенигородщина. Словник-довідник.- К.: АртЕкономі,2015)
Останні роки життя знаменитий письменник провів затворником на своєму хуторі Мотронівка, що на Чернігівщині. Там народилися збірка віршів "Дзвін", поема "Маруся Богуславка" і багато інших творів, а також були зроблені численні переклади на українську мову з Біблії, Шекспіра, Байрона, Гете,  Шиллера, Гейне. 
В нашій бібліотеці ви можете познайомитися з такими книгами Пантелеймона Куліша:
      Повне зібрання творів у 2-х т. - К.: Критика, 2005
     Повість про український народ. Моє життя. Хутірська філософія і віддалена від світу поезія. - К.: Укр.світ, 2005
     Поезії. - К.: Рад. письменник, 1970 
     Чорна рада:Роман, оповідання, вірші. - Х.: Фоліо, 2006