31 липня 2018 р.

“Енеїді” І. Котляревського – 220 років.

У 1798 році з Петербурга почала свій славний шлях українська «Енеїда» Івана Котляревського – поема, над якою автор працював близько 30 років. І уже 220 років українці щиро сміються над пригодами Енея, троянця в козацьких шароварах і жупані, парубка моторного, що змушений був покинути сплюндрований ворогами рідний край і шукати нової вітчизни. 
Вихід у світ «Енеїди» став епохальною подією в культурному житті України. Це була перша друкована українська книга, написана живою народною мовою, своїм твором І.П. Котляревський розповів усьому світові, що є такий народ – українці, із самобутньою культурою і традиціями. “Енеїда” — енциклопедія життя українського народу. Легко і невимушено вплітаються у сюжет поеми описи різних аспектів життя українця. У поемі зібрано велику й цінну етнографічну, етнологічну і фольклорну інформацію. У структурі поеми описано народні вірування, звичаї, ігри, обряди, справи, побут, кухню й одяг. 
“Енеїда” – книга, яку ніколи не набридає перечитувати. У ювілейний для поеми рік у нас є чудовий привід знову узяти в руки безсмертне творіння Котляревського і поринути в захопливий світ пригод моторного парубка Енея.