7 серпня 2018 р.

"Миколі Джері" І.Нечуя-Левицького - 140 років.

Цьогоріч свій 140-літній ювілей відзначає соціально-побутова повість Івана Нечуя_Левицького "Микола Джеря". Ця повість правдиво відображає гострі соціальні суперечності, боротьбу між закріпаченими селянами і поміщиками -кріпосниками, між заробітчанами і промисловцями, між масою “звільнених” селян і сільськими багатіями. Повість підкреслює контраст між високим покликанням людини і її буденними обов’язками, які це покликання руйнують. Що ж, врешті-решт, переможе? Чи вдасться головному герою перемогти кріпацькі закони і відстояти своє право на вільне життя? І чого буде варта ця перемога? Уперше твір було надруковано на сторінках львівського журналу "Правда" у 1878 році. Подальші спроби автора опублікувати повість окремою книгою в авторській (не цензурованій) редакції увінчувалися поразкою. Цензурний комітет або ж взагалі забороняв твір, або ж вимагав від Нечуя-Левицького вилучити деякі фрагменти. Звичайно, в "урізаній" версії повість багато втрачала у своїй викривальній, критичній спрямованості.
Найавторитетнішим текстом "Миколи Джері" вважається видання 1909 року, яке передало останню авторську волю. Хоча і в даному тексті не всі цензурні купюри були поновлені. Лише згодом максимально канонічний текст повісті "Микола Джеря" вдалося відтворити на основі рукопису 1876 року та першодрукованого тексту 1878 року.
Ювілярам прийнято дарувати подарунки. Але ж як привітати паперову іменинницю? Дуже просто! Достатньо лише взяти книгу з полиці й почати її читати. Для будь-якої книги це найкращий подарунок.