8 січня 2019 р.

Майстер співомовок. (До 185-річчя від дня народження С.Руданського)

Степан Руданський  – український поет, перекладач, фольклорист, автор знаменитих “співомовок”— однієї з найважливіших і найулюбленіших книжок чи не кожної української родини.
“Його вроджений хист був настільки органічний і потужний, а мова така природна і легка у викладі, що за один день (чи ніч) цей 22—24-річний студент писав з десяток уже класичних на сьогодні співомовок,”- так охарактеризував талант С.Руданського сучасний український поет і видавець Іван Малкович.
Писати вірші Руданський почав ще під час навчання в Кам’янці-Подільському. Його поетична творчість не була довгою, переважна частина поезій написана між 1851 і 1861 роками. Під час перебування в Ялті Руданський займався в основному поетичними перекладами, а в останні роки свого життя відійшов від творчої діяльності.
За життя Руданського лише кілька його віршів були надруковані в журналах. Неодноразові спроби Руданського видати збірки своїх поезій окремими книжками зазнали невдачі через антиукраїнську цензурну політику російського уряду та матеріальні нестатки автора.
Твори Руданського були надруковані і здобули визнання читачів завдяки зусиллям наступного покоління українців – Олени Пчілки, Івана Франка, Агатангела Кримського. Деякі його твори, зокрема пісня «Повій, вітре, на Вкраїну», здобули найвищу оцінку – вони перейшли в народ і поширюються як народні пісні.
Ім’я Степана Руданського не загубилося серед безлічі імен у круговерті історії. Не зникли і його веселі співомовки. У фонді нашої бібліотеки чимало творів С.Руданського, тож приходьте до нас, читайте і перечитуйте твори українських класиків.