20 травня 2019 р.

Батько сучасного реалізму. До 220-річчя від дня народження Оноре де Бальзака.

Оноре де Бальзак - відомий французький письменник, якого знає ввесь світ. Його життя — це історія трудівника, який невтомно прагне йти вперед, завойовувати собі славу й багатство. Його твори занесені до класики світової літератури. Ним захоплювався і захоплюється світ, але мало хто знає, що Бальзак був закоханий в Україну... 
Коли йому було 33 роки (1832) він отримав листа з приводу його роману «Тридцятирічна жінка», що надійшов з Одеси за підписом «Іноземка». То була багата польська поміщиця Евеліна Ганська, власниця маєтку поблизу Бердичева. Письменник почав листування (листування продовжувалось 16 років) з жінкою, а згодом зустрівся з нею у Швейцарії. Ганська була вродливою вельможною жінкою. Між письменником і нею зав'язались дружні стосунки, які невдовзі переросли в справжнє кохання. Але одружитися вони не могли, так, як Евеліна була одружена. Навіть і після смерті чоловіка через різні обставини їм прийшлося чекати ще 6 років, щоб вінчатися. У шлюбі вони прожили лише 5 місяців. Бальзак важко захворів, Евеліна Ганська весь цей час була поруч, доглядаючи його. Після смерті чоловіка вона отримала заповіт на його літературну спадщину і борги, які згодом погасила.
Оноре де Бальзак створював героїв, характери яких були неоднозначними, суперечливими, але тому й правдивими. Автор задумав написати півтори сотні романів, та встиг завершити майже сотню. Його твори надихали Діккенса, Флобера, Керуака. Романи Бальзака перекладені багатьма мовами, за ними знято чимало фільмів.