9 червня 2023 р.

А ви знали ?

 А ви знали, що 9 червня 1847 року російським царем Миколою I було ухвалено вирок про віддання Тараса Шевченка в солдати із забороною писати й малювати.
17 квітня 1847 року студент київського університету св. Володимира Олексій Петров доніс, що в Києві існує таємне товариство. Жандарми Третього таємного відділення заарештували учасників товариства - письменника Миколу Гулака в Петербурзі, Пантелеймона Куліша - у Варшаві, Миколу Костомарова - в Києві, і останнім - Тараса Шевченка.Головним керівником Товариства було визнано Миколу Гулака. Його на трирічний термін було ув'язнено у Шліссельбурзькій фортеці. Микола Костомаров перебував в ув'язненні один рік, Олександр Навроцький - півроку. Інших членів братства царський режим вислав у віддалені губернії імперії під нагляд поліції. Кулішеві, Костомарову й Гулакові заборонили повертатися в Україну та вести літературну діяльність.
Найжорстокіше покарали Шевченка. Його заслали рядовым в Оренбурзький корпус. У вироку Шевченкові з'явилося додаткове формулювання: "Под строжайший надзор, с запрещением писать и рисовать". Його дописав Микола І.