29 листопада 2023 р.

Григорій Косинка.

  29 листопада 124 роки тому на Київщині народився Григорій Косинка (Стрілець) - український письменник-новеліст, перекладач, козак Дніпровської повстанської дивізії отамана Зеленого. Косинку вважали найкращим українським прозаїком першої половини двадцятих років - поруч із Хвильовим і Підмогильним. Микола Хвильовий називав його "одним із наших найкращих майстрів слова". Максим Рильський зауважував: "…Косинчині оповідання мають велике пізнавальне значення. Але й інше: вони мають безперечну естетичну цінність, вони гарячі й трепетні, як те життя, по свіжих слідах якого вони писалися".
Наприкінці 1920-х років Григорій Косинка зазнав гонінь з боку тодішніх радянських ідеологів, його називають "буржуазним націоналістом", і вже на початку 1930-х років цензура заборонила розповсюджувати надруковану збірку "Серце". Офіційна радянська критика звинувачувала Косинку у сповідуванні "куркульської ідеології" та "націоналізмі". 4 листопада 1934 року Григорій Косинка був викрадений працівниками органів НКВС і ув’язнений. Він проходив по судовій справі разом з письменниками Антіном та Іваном Крушельницькими, Костем Буревієм, Олексою Влизьком, Дмитром Фальківським. Усіх їх звинувачували у підготовці до скоєння замаху на життя комуністичних керівників. Григорія Косинку розстріляли 15 грудня 1934 року. З тюрми, вже перед смертю Косинка писав до дружини Тамари Мороз (українська письменниця, літературознавець): "Пробач, що так багато горя приніс тобі за короткий вік. Прости, дорога дружино, а простивши – прощай. Не тужи, кажу: сльозами горя не залити. Побажаю тобі здоров’я. Побачення не проси, не треба! Передачу, коли буде можливість, передавай, але не часто. Оце, здається, все…"
Пропонуємо вашій увазі книгу із фонду нашої бібліотеки "Григорій Косинка". До книги увійшли дві автобіографії письменника (1923, 1925), незавершене і ненадруковане за життя оповідання «Фавст» (1923), спогади про Григорія Косинку його матері Наталії Стрілець та дружини Тамари Мороз-Стрілець, а також вибрані оперативні документи про стеження за молодим талановитим майстром слова, що розпочалося ще напочатку 1920-х років. Із донесень таємних агентів (сексотів) формувалася справа-формуляр, яка велася фактично до арешту Г. Косинки і його розстрілу у грудні 1934 року.