12 січня 2024 р.

Дивовижна історія Василя Єрошенка.

12 січня 1890 року в українському селі Обухівка на Білгородщині (тепер – територія росії) народився Василь Єрошенко. Українець за національністю,  незрячий письменник, музикант, співак, поліглот, етнограф, мандрівник, шахіст, педагог, класик японської літератури, глибокий знавцем есперанто. Спадкоємець славних волелюбних сліпих українських гомерів-кобзарів, що мандрували світами, даруючи людям пісню, думу і твердість духу. Поклик крові владно вабив Василя в далекі краї, не давав довго засиджуватися на одному місці. Англія, Франція, Японія, Індія, Бірма, Сіам, Китай, Середня Азія, Чукотка — де тільки не довелося побувати Василеві Єрошенкові! І скрізь він лишив по собі добрий слід. У нього було багато імен. В Японії його називали Еро-сан, у Китаї ─ Айлосяньке. Бірманські діти зверталися до нього “кокоджі” ─ старший брат, а чукчі прозвали його “какомей” ─ “чудо”. Улюбленими жанрами В. Єрошенка були казки та легенди насамперед ті, які чи не найбільше імпонують дітям, а також нариси, оповідання, вірші. Усе життя вивчаючи фольклор тих країн, в яких йому доводилось жити і працювати, Єрошенко обов’язково вклинював у свої казкові витвори елементи інонаціонального етносу то через топоніміку, то через звичаї, традиції чи деталі побуту, то крізь призму бачення головних чи епізодичних персонажів, авторську нарацію.
 У серпні 1952 року Василь Єрошенко повернувся до рідного села вже тяжко хворим на рак шлунка.  Перед смертю впорядкував свій архів, що важив близько трьох тон. Свій безцінний архів Василь Єрошенко заповів Всеросійському товариству сліпих, та його бездушно спалили.
Василь Єрошенко помер 23 грудня 1952 року в Обухівці. Перед смертю він попросив, щоб на його могильному камені вирізьбили слова “Жив, подорожував, писав”.
Більше про Василя Єрошенка ви зможете дізнатися  порталі “Експеримент” (https://md-eksperiment.org), який створив персональну сторінку цього незвичайного українця  на сайті https://md-eksperiment.org/category/vasil-yeroshenko. На ній представлені оцифровані твори письменника, біографія, критичні матеріали та спогади про нього.
Повний преспак за посиланням https://fex.net/uk/s/l2zabpr .