12 травня 2020 р.

Геній сучасності Іван Марчук.


Сьогодні свій день народження святкує геній сучасності, український живописець, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Шевченка, Почесний громадянин Тернополя, Києва і Канева - Іван  Степанович Марчук, художник, якого знають в усьому світі. Іван Марчук входить до рейтингу 100 геніїв сучасності. У митця близько 5000 творів та понад 150 персональних і близько 50 колективних виставок. Щодо стилю художника, він прийшов до нього у 1965 році. Авторський стиль не вписувався в шаблони соцреалізму, через це Марчук зазнав утисків і переслідувань. Свою творчість митець ділить на 12 періодів:
"Голос моєї душі", "Цвітіння", "Пейзажі", "Портрет", "Кольорові прелюдії", "Шевченкіана", "Натюрморт", "Нові експресії",  "Біла планета 1",  "Біла планета 2",  "Виходять мрії з берегів" та "Погляд у безмежність". Твори кожного періоду відрізняються за стилем та малярською манерою. Іван Марчук винайшов спосіб нанесення на полотно найтонших цівок кольору, яке створює дивовижне мереживо. Власні картини художник зрідка дарує і майже ніколи їх не продає .
Пропонуємо вашій увазі книгу із фонду нашої бібліотеки “Альбом -каталог “Іван Марчук”, яка познайомить вас, шановні читачі з життєвим шляхом та геніальною творчістю Великого Майстра.