22 березня 2022 р.

Це цікаво. Із фонду нашої бібліотеки.

Двадцять другого березня - день Великомучеників Севастійських, день Сорока мучеників, Сорок Святих, або день Усіх Святих, у народі "Сороки”. 
За православним календарем - 40 святих мучеників - це 40 воїнів римського легіону, які не зрадили християнської віри, коли у 320 році воєначальник- язичник у вірменському місті Севастія хотів примусити їх принести жертви його богам. Воїни загинули у холодному озері. Сорок святих вважаються покровителями рідних, які знаходяться у далекій дорозі. Пам'ять 40 мучеників відноситься до найшанованіших свят. 22 березня на службі в храмах жінки моляться за повернення додому чоловіків із далеких доріг.
У цей день птахи повертаються з вирію, співають 40 пісень, а сорока кладе до свого гнізда 40 прутиків. На Сорок святих у давнину кожна господиня мала пекти пироги, пампушки чи інше печиво: пекли сорок пампушок або пирогів з капустою, квасолею, сушнею. У деяких місцях замість печива готували вареники з маком, також сорок штук — за чисельністю мучеників.
Як у давнину відзначали Сорок Святих на Звенигородщині ви можете дізнатися з книги Агатангела Кримського “ЗВЕНИГОРОДЩИНА. ШЕВЧЕНКОВА БАТЬКІВЩИНА З ПОГЛЯДУ ЕТНОГРАФІЧНОГО ТА ДІАЛЕКТОЛОГІЧНОГО”.