15 липня 2022 р.

Краєзнавчий часопис "Пам'ять".

 Побачив світ черговий номер краєзнавчого часопису Звенигородщини  "Пам’ять", що з минулого року виходить у Звенигородці. Його засновник – громадська організація "Пам’ять жива", очолювана підприємцем, депутатом Звенигородської міської ради Юрієм Лисогором. Головним завданням видання визначено висвітлення подій і фактів історії Звенигородщини, донесення до широкого загалу достовірних знань про героїчні і трагічні сторінки минувшини краю, життя і діяльність на благо України відомих земляків.
Голова ГО "Пам’ять жива" Юрій Лисогор зазначив, що "наш обов’язок – повернути із забуття і віддати шану усім, хто в різні часи самовіддано трудився на рідній землі, хто боровся за її волю і зазнав політичних репресій, хто сьогодні мужньо боронить українську землю від російського агресора. Разом із громадою будемо робити усе, щоб пам’ять про них жила вічно".
У останньому числі журналу, який з об’єктивних причин вийшов із затримкою, під рубрикою "Наші земляки – гордість і слава Звенигородщини" вміщено підбірку ілюстрованих матеріалів, присвячених В’ячеславу Чорноволу, 75-річчя від дня народження відзначатиметься у грудні цього року. У них розповідається про життєвий шлях земляка, його політичну і державну діяльність. Про увічнення пам’яті славного земляка йде мова у статті про музей-садибу В. Чорновола. Окрема інформація розповідає про роботу Асоціації шкіл України імені В’ячеслава Чорновола.
Пізнавально-виховне значення мають матеріали під рубрикою  "Увічнення подій Української революції 1917 – 1921 рр. на Звенигородщині", у якій містяться краєзнавчі розвідки про події того часу та заходи з вшанування борців за волю України у добу революції.
На сторінках часопису вміщені матеріали про відомих уродженців краю (у межах сучасного Звенигородського району) літературознавця Павла Филиповича, композитора Кирила Стеценка, стаття "Звенигородська хорова капела: на шляху до 100-річчя", тематична рубрика "Дивоцвіт" про дитячу та юнацьку творчість.
Приверне увагу читачів тематична підбірка "Історія Звенигородщини на шпальтах старих газет".
Традиційно публікуються матеріали під рубрикою "Хроніка добрих справ ГО "Пам’ять жива".
Часопис друкується у черкаському видавництві "Вертикаль".
В. Мельниченко.