7 грудня 2017 р.

Знати та відповідати.

Щорічно 10 грудня в світі відзначають Міжнародний день захисту прав людини. Ця дата була впроваджена Генеральною Асамблеєю ООН в 1950 році на честь прийняття 10 грудня 1948 року Загальної декларації з прав людини. Декларація стала першим світовим документом, що сформулював положення про права людини. 
В рамках  Міжнародного дня захисту прав людини та Всеукраїнської акції “16 днів проти насильства” для учнів міської ЗОШ №4 фахівцями Звенигородського бюро правової допомоги Смілянського місцевого центру з надання БВПД - в.о. начальника  Звенигородського бюро правової допомоги Бондарчук Н.В., головним спеціалістом бюро  Винарською О.Л. та бібліотекарем  центральної районної бібліотеки ім.Ю.С.Кримського О.Мазирою було проведено  правову годину “Знати та відповідати.”
Метою  цього заходу було ознайомлення учнів із поняттям прав людини та  виховання правової свідомості. Учнів навчали визначати у повсякденному житті правові ситуації та знаходити шляхи їх розв’язання.  На прикладі героїв відомих казок були розглянуті статті Конвенції про права дитини та визначалося, яке право було порушено стосовно цього героя. Важливо запам’ятати: поводитись слід так, щоб своєю поведінкою не порушувати прав іншої людини. Незнання закону не звільняє від відповідальності за вчинки, дії або бездіяльність. 
Серйозною проблемою в нашому житті є низький рівень обізнаності не лише юних, але й дорослих громадян України щодо прав людини і прав дитини. Адже всі люди від народження мають певні права, які гарантовані і захищаються державою. Їх потрібно знати й реалізовувати.