15 березня 2018 р.

Вулиці нашого міста носять їх імена: Іван Богун.

Іван Богун  - активний учасник національно - визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького. Прославився як талановитий полководець. Виступав проти Переяславської ради і не присягав московському цареві. Постійно перебував в опозиції до усіх спроб домовитися з ворогами. Виступав проти Гадяцького трактату підписаного з поляками гетьманом Іваном Виговським. Організатор багатьох народних повстань проти поневолювачів України. Був ув’язнений поляками і страчений (1664р.) під Новгород-Сіверським, де і похований.
Іван Богун – мудрий полководець, відважний козак та легендарна особистість, яка прикрашає своєю могутньою постаттю сторінки історії України. Його ім’я навіки залишилося в пам'яті нащадків, про що свідчать численні народні перекази та думи. Як говорилося сучасниками великого полковника в одній з дум: "А кобзарі грали, в струни дотикали та Богдана з Богуном піснями вихваляли!". І через століття він вселяє в нас беззаперечну любов до Батьківщини та надихає на подвиги.
Розпорядженням Звенигородської міської ради №19 від 18.02.2016 ”Про перейменування вулиць та провулків м.Звенигородки" провулок імені Боженка  перейменовано на провулок  імені Івана Богуна.