29 березня 2018 р.

Мій Юхим Кримський.

Чашка запашного чаю зазвичай є приводом для щирої розмови. Особливо, коли тема розмови – зрозуміла, актуальна й об’єднує людей, близьких за духом, думками та життєвим покликанням. Саме такі люди і зібралися 28 березня у центральній районній бібліотеці ім.Ю.С.Кримського. І темою для зустрічі краєзнавців, письменників, поетів і просто небайдужих людей Звенигородщини стала 180 річниця від дня народження Юхима Степановича Кримського.  
       




Юхим Степанович Кримський — літератор, краєзнавець, педагог і видавець, автор підручників і методичних посібників з географії, арифметики, мови, брошур на етнографічно-побутові теми, краєзнавчих і бібліографічних праць. У 1882 році заснував у м.Звенигородка друкарню, де видавав власні твори. У 1899 відкрив бібліотеку для народу, в яку передав 2,5 тис. книг, а також альбоми репродукцій творів образотворчого мистецтва, періодику, географічні карти.
Про життя та справи Юхима Кримського і звичайно про його всесвітньо відомого сина академіка, сходознавця Агатангела Кримського говорилося на зустрічі. Присутні мали змогу познайомитися з маловідомими архівними документами, які представила завідуюча архівним сектором Звенигородської райдержадміністрації Ольга Рябова. 


Олена Наріжна, директор районного краєзнавчого музею ім.Т.Г.Шевченка, представила експонати основного фонду: машинопис І. О. Григоровича “Спогади про родину Кримських” та зачитала фрагменти листування музейних працівників з Миколою Кримським.


Секретар міськвиконкому Звенигородської міської ради Валерій Маренич поділився планами міської влади щодо впорядкування будинку та садиби родини Кримських.
Феофан Білецький, автор книги “Звенигородський дивак” розповів про задум та історію написання цієї книги.
Вадим  Мицик відкрив маловідомі сторінки життя Юхима Степановича та розповів про роботу над новою книгою про Ю.С.Кримського.


Надзвичайно цікавими були виступи і інших учасників заходу: Олекси Озірного, Василя Стрижиуса, Валерія Бурія, Михайла Солончука, Станіслава Лячинського, Сергія Ткаченка, Ангеліни Мицик, Алли Мартиненко  - кожен з них говорив про слід який залишив Ю.С.Кримський в історії нашого міста та про необхідність гідного вшанування пам’яті родини Кримських.






А ще для учасників заходу та для відвідувачів бібліотеки було представлено перегляд архівних документів із фондів архівного сектору Звенигородської райдержадміністрації та перегляд друкованих видань “Мій Юхим Кримський”.




"Думаю, що сьогоднішня зустріч стала показником  солідарності, коли зустрічаються однодумці і їм є про що поговорити. Адже живе спілкування дуже збагачує тих, хто приходить на подібні зустрічі. Ми говоримо однією мовою і виконуємо спільну справу – зберігаємо і популяризуємо культурну спадщину Звенигородщини.” – підсумувала зустріч методист центральної районної бібліотеки ім.Ю.С.Кримського Оксана Лещенко.


На згадку про зустріч кожен учасник заходу отримав ювілейний календар та сувеніри  від бібліотеки.