10 жовтня 2019 р.

Коли на Землі стає небезпечно.

Надзвичайні ситуації та стихійні лиха не мають кордонів і не вибирають народ. Боротьба з наслідками природних катаклізмів обходиться дорожче, ніж попередження самої катастрофи. У людства є як пережиті катастрофи в минулому, що й досі приносять свої негативні наслідки  і сувора реальність, коли гори сміття навіть на мікрорівні заважають вільно дихати.
Пропонуємо книги про екокатастрофи, зміни клімату та причини забруднень, які допоможуть підтримати дискусію про головне занепокоєння ХХІ століття.

 Світлана Алєксієвич "Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього."
 Білоруська письменниця, лауреатка Нобелівської премії дає змогу поглянути на аварію на ЧАЕС з точки зору окремих осіб — як не лише на спільну, світову, а й як на особисту проблему багатьох окремих людей, що її пережили. В документальні розповіді вплетені елементи художності, що робить книгу близькою читачеві і здатною викликати в нього емпатію.











Елізабет Колберт "Шосте вимирання"                                 Темпи вимирання окремих видів тварин і рослин збільшуються через негативну діяльність людини. саме вона спричиняє цю катастрофу, цю шосту хвилю вимирання, яка насувається і тягне за собою важкі наслідки, що за ланцюгом можуть привести до екологічного апокаліпсису. За книгу авторка отримала Пулітцерівську премію. 











Томас Гілланд Еріксен "Сміття і люди"                                  Екокатастрофа розгортається прямо на наших очах — людство погрузло у смітті, особливо в пластику.Здавалося б, люди усвідомлюють, що сміття виділяє небезпечні хімічні елементи, зменшує природні ресурси та погіршує клімат, однак ми не можемо не смітити, — це зворотня сторона нашого бажання споживати, це те, що ми витісняємо. Автор надає реалістичний погляд на реальну кількість відходів — та причини, чому Homo Sapiens схильний залишати після себе брудний шлейф. 









Маргарет Етвуд "Оповідь служниці"
У антиутопічному майбутньому лише кожна сота жінка зможе мати дітей. Така жахлива статистика і поступове вимирання людства спричинені неабияким серйозним забрудненням навколишнього середовища. Жінки потрапляють в становище рабинь, і одна з них, Джун, вирішує побороти таку несправедливість. 












Кормак Маккарті  “Дорога”
Роман "Дорога" справляє незабутнє враження. В якійсь мірі це емоційний шок! Сюжет простий. Після катастрофи Батько і Син йдуть через випалені землі, перетинаючи континент. Всю книгу пронизують глибокі питання, що ранять в саме серце. Чи є сенс жити, якщо майбутнього немає? Взагалі немає. Чи є сенс жити заради дітей? Це роман про те, що все в житті відносне, що такі поняття, як добро і зло, в певних умовах перестають працювати і втрачають сенс.