22 червня 2020 р.

Сумна посмішка Франсуази Саган.

21 червня  виповнюється 85 років від дня народження популярної французької письменниці і драматурга Франсуази Саган. З дитинства в ній поєдналися дві крайності: високий інтелект і велика недисциплінованість.  Вона володіла рідкісною людською привабливістю і дивним письменницьким даром, що дозволив їй стати знаменитою вже на самому початку творчого шляху. Всі її твори - про любов, самотність, незадоволеність життям, про найтонші моменти людських відносин. "Я пишу інстинктивно, як живу або дихаю", - так говорила Саган. Напевно, тому сьогодні її книги потрібні багатьом людям, як ковток свіжого повітря.
24 вересня 2004 року всі французькі телеканали перервали передачі, щоб повідомити про смерть письменниці. Французький президент Жак Ширак оголосив її самою блискучою письменницею в історії Франції. А прем'єр-міністр Жан-П'єр Раффарен сказав: “Франсуаза Саган була посмішкою - сумною, загадковою, далекою, тією, що приносить радість. І мільйони французів сьогодні відчувають смуток, що вона безліч разів змушувала їх відчувати в своїх книгах”.
Якщо ви ще не читали книги Франсуази Саган радимо почати з роману "Здрастуй смуток"!  Її книги потрібно читати наодинці, спокійно і не поспішаючи, але ці хвилини пролітають з шаленою швидкістю стрімко підігріваючи інтерес до продовження.