6 квітня 2023 р.

Це цікаво. Із фонду нашої ббліотеки.

 Даніель Бовуа. Трикутник Правобережжя. Царат, шляхта і народ. 1793-1914 рр.
Дослідження видатного французького історика-славіста професора Даніеля Бовуа, який викладав в університетах Нансі, Лілля й Парижа, присвячене історії Правобережної України — Київщини, Волині й Поділля — у складі Російської імперії (1793-1914). У центрі уваги — боротьба між російським самодержавством та польськими елітами за панування в цьому регіоні, зокрема, за контроль над українським селянством. Це ґрунтовне і дуже професійне дослідження. 800 сторінок відбірних історичних фактів, дбайливо зібраних руками дослідників по архівам. Даніель Бовуа, витратив близько 40 років свого життя на дослідження Східної Європи в цілому і Правобережної України зокрема. Його книга - це певний підсумок багаторічної праці історика. 
Для краєзнавців Звенигородщини книга цікава ще і тим, що на її сторінках неодноразово згадується Звенигородський повіт, Звенигородка та інші населені пункти, а також люди, які проживали в той нас на Звенигородщині. Зокрема, є згадки про Юліана Талька Гринцевича, який впродовж 1876-1891 років працював лікарем у Звенигородці. Займався також науковою та літературною діяльністю. Регулярно надсилав хроніку в польський тижневик  “Kraj” , який виходив у Санкт — Петербурзі з середини 1882 року,  за підписом Ян Ігловський під заголовком “З-над Тікича”.
Безперечно читати цю книгу дуже непросто. Все таки це не історичний роман і не адаптована для широкого кола читачів "популярна історія" це справжня наукова праця, про що говорить уже те, що посилань на джерела в ній - 28 сторінок! Але ця книжка справді дозволяє подивитися за грань звичної історії і розгледіти за безжальними датами і статистичними даними розповіді про долю людей. Саме такі тексти дозволяють поєднати велику Історію з маленькими історіями.