6 серпня 2020 р.

БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ ІНФОРМУЄ. Знайомство з книгою.

Чи про всі українські звичаї знає сучасне покоління українців? Та й чи правильно дотримується тих, про які знає? А які обряди збереглися лише в окремих регіонах або родинах? Відповіді на ці питання можна знайти у книзі журналістки, авторки телевізійних проектів Наталки Фіцич «Культ предків. Нетуристичні звичаї України». В родині Наталі завжди  активно підтримувалися  народні традиції ,прививався й інтерес до звичаїв . Та спадщина наших предків така величезна, тому Наталія вирішила відправитися у мандрівку Україною довжиною в рік аби розшукати та побачити найдавніші традиції українців. До своєї затії журналістка долучила етнографа Олексія Долю, з яким вони й відкривали для себе давні обряди. Підбиттям підсумків подорожі стала книга «Культ предків. Нетуристичні звичаї України». З нею читач разом з дослідниками подолає більше 20 тисяч кілометрів українських доріг та дізнається про те, що роблять на теплого Олекси на Житомирщині або ж де ще й досі водять Стрілу. Крім того, майже всі свята супроводжуються традиційними стравами, тож у книзі зібрані і рецепти перевірені десятиліттями. До речі, всі вони записані з уст господинь та продегустовані авторкою книги. Починається книга з дослідження Масниці, закінчується  Стрітенням. До речі, чи відомо вам, що млинці ніколи не були обрядовою стравою українців? Наші предки на Масницю варили вареники з сиром. До того ж, Масниця була у першу чергу поминанням предків. Кожному обрядовому святові у книзі присвячено окремий розділ, де описано давні й забуті звичаї, традиційні страви і їхні рецепти, а також історія звичаю.
Чи знали ви, що Івана Купала ніколи не проводили з Нептунами, русалками чи водяниками? А от у переддень Маковія заведено було ставити уквітчаного хреста, якого називали Маковієм? Такі цікаві факти у книзі зібрано до кожного традиційного свята.
Після прочитання цієї книги, читач по іншому сприйматиме звичні йому традиції. І можливо, навіть наварить вареників замість млинців на Масницю            
Читач матиме унікальну можливість переглянути та прослухати відео й аудіо матеріали зібрані під час мандрівки. Здивовані? Справді трохи неочікувано. Але, окрім тексту та ілюстрацій, на сторінках книги є QR-коди, завдяки яким можна отримати посилання на відповідний файл, що дозволить на власні очі побачити те, що описує авторка.
Загалом книга «Культ предків. Нетуристичні звичаї України» буде корисною й пізнавальною для всіх, хто цікавиться українськими традиціями, звичаями та історією.