14 січня 2017 р.

До 80-річчя від дня народження Євгена Гуцала.

Євген Гуцало – лауреат Державної премії України імені Т.Г. Шевченка, літературної премії імені Юрія Яновського, його книги перекладені багатьма мовами світу. Плідний вінницький літератор Євген Гуцало ввійшов до плеяди українських письменників-шістдесятників.
Народився український письменник журналіст, поет і кіносценарист14 січня 1937 року в селі Старому Животові (нині - Новоживотів) Оратівського району Вінницької області в родині сільських учителів. Дитинство митця було складним, адже саме на нього припала друга світова війна. Незважаючи на тяжке, зовсім недитяче дитинство, поет дивився на світ із відкритим серцем, сповідував філософію вітаїзму, через це він згадував лише позитивні моменти свого дитинства.  Назву першої книжки — "Люди серед людей" можна застосувати до всього літературного доробку Євгена Гуцала, тому що у творах митець говорив про український народ, його проблеми і успіхи, страждання і радощі. У 60-ті роки, поряд із ліричними оповіданнями, етюдами, замальовками, поезіями в прозі, з'являються друком дві концептуальні повісті Євгена Гуцала — "Мертва зона"  та "Родинне вогнище". Тоді ж, у другій половині 60-х, було написано й повість «Сільські вчителі». Знаковим для творчості митця є роман «Позичений чоловік», який   разом з романами «Приватне життя феномена» (1983) та «Парад планет» (1984) становить трилогію. Велику частину творчої спадщини митця становлять твори для дітей. Переважна більшість творчої спадщини Євгена Гуцала припала на радянські часи, через що в ній містяться певні самообмеження і недоговорення. Але в останні роки митець звернувся до політичної публіцистики. Цикл публіцистичних статей, зібраних у посмертній збірці «Ментальність орди» (1996) розповідає про експансіоністську політику Росії.                
Смерть письменника була несподіваною, він пішов із життя у 58 років 25 липня 1995 року.

Книги Євгена Гуцала, які ви можете прочитати у нашій бібліотеці:

Гуцало, Є. П. З вогню воскресли; Мертва зона; Біль і гнів; Безголов’я: [Текст] : Повісті / Є. П. Гуцало. – К. : Укр. видавн. група, 1996. – 432 с.
Гуцало, Є. П. Орлами орано [Текст] : Оповідання, повість / Є. П. Гуцало. – К. : Радянський письменник, 1977. – 375 с.                                                          
Гуцало, Є. П. Полювання з гончим псом [Текст] : повідання / Є. П. Гуцало. – К. : Радянський письменник, 1980. – 288 с.                                                          
Гуцало, Є. П. Пролетіли коні [Текст] : Оповідання та повісті / Є. П. Гуцало. – К. : Вид-во гуманітарної літератури, 2008. – 384 с.                                                      
Гуцало, Є. П. Серпень, спалах любові [Текст] : оповідання та повісті / Є. П. Гуцало. – К. : Знання, 2007. – 264 с.
Гуцало, Є. П. Хустина шовку зеленого [Текст] : повісті, новели. публіцистика / Є. П. Гуцало. – К. : Укр. письменник, 2012. – 573 с.                                      
Гуцало, Є. П. Шкільний хліб [Текст] :Повість-дилогія. оповідання / Є. П. Гуцало. – К. : Радянський письменник, 1981. – 408 с.