16 квітня 2021 р.

Пам'ятники Звенигородки.

Трішки про пам'ятники та пам'ятні знаки у  м.Звенигородка. До Міжнародного дня пам’яток і визначних місць та Дня пам’яток історії та культури в Україні.
1.Мозаїчна стела “Звенигородка”. На фасаді стели - рельєфне зображення озброєного мечем давньоруського витязя, що стоїть на вершині Звенигори та б'є на сполох у дзвін. Тильна сторона відтворює символи життя - сонце, землю, воду. Автор - художник О.Ю. Студені, архітектор С. Рец. Встановлена 1967 р. 
2.Пам'ятний знак "Легендарна" тридцять четвірка", розташований в м.Звенигородка.  Це танк Т-34 часів Другої світової війни, випущений 1943р., брав участь у бойових діях. Встановлений на постаменті у 1957 році. Напис на постаменті: “28 січня 1944 року у місті Звенигородка 6-а танкова армія 1-го Українського фронту і 5-та гвардійська танкова армія 2-го Українського фронту завершили оточення Корсунь-Шевченківського угрупування німецько-фашистських військ. Слава і вічна пам’ять воїнам визволителям!”
3. Стела “Кільце зімкнуто”, на якій зображена зустріч воїнів 1-го та 2-го Українських фронтів. Пам’ятний знак встановлено 1967р. на місці, де з'єднались війська 1-го і 2-го Українських фронтів 1944р. Автор - художник П. Козін, архітектор С. Рец. 
4.Пам’ятник Тарасу Шевченку. Поет зображений в молодому віці. Скульптура установлена 10.03.1982  на привокзальній площі, м. Звенигородка.  Скульптор П. Остапенко.