21 квітня 2021 р.

Сестри Бронте.

Життя, присвячене літературі, сирітство при живому батькові, рання смерть – це долі трьох сестер Бронте - Шарлотти , Емілі і  Енн , які були так тісно переплетені і схожі, що складно говорити про  них окремо. Кожна з сестер зуміла залишити свій неповторний слід в історії британської літератури. Вони добре відомі як поетеси і романісти, написали безліч віршів, а також кілька оповідань, есе та романів. У день народження однієї зі знаменитих сестер ми згадуємо їхні найяскравіші твори:

Шарлота Бронте найстарша серед сестер (21.04.1816-31.03.1855). Найзнаменитіший її роман "Джейн Ейр", який оповідає про непросту долю сироти з сильним, незалежним характером, про її дитинство, дорослішання, пошуках свого шляху і подоланні перешкод, що постають на цьому шляху. Роман малює перед нами процес емоційного та духовного зростання головної героїні, яка є безпосереднім відображенням реальної Шарлотти. Книга описує пошуки Джейн Ейр своєї власної гідності, незважаючи на низький соціальний статус; пошук індивідуальності, незважаючи на свою матеріальну залежність від інших людей в світі, де подібна жіноча амбітність, м'яко кажучи, не віталася. Цей роман - один з найзнаменитіших у світі. Він займає десяте місце в списку "200 кращих книг за версією BBC".

Емілі Бронте. Перу середньої сестри - Емілі Бронте (30.07.1818 – 19.12.1848) -  належить лише один роман. Це  "Грозовий перевал". Роман побачив світ у 1847 році. Однак успіх до Емілі  прийшов на багато пізніше - лише в середині 20 століття. Тоді цей твір назвали одним з найбільш великих і загадкових в світовій літературі. Зразково продуманий сюжет, новаторське використання декількох оповідачів, увага до подробиць сільського життя в поєднанні з романтичним тлумаченням природних явищ роблять "Грозовий перевал" еталоном роману пізнього романтизму і класичним твором ранньовікторіанської літератури. Він входить в число 200 кращих книг за версією BBC.

Енн Бронте. Роман "Незнайомка з Уайлдфелл-Холу" молодшої з сестер - Енн Бронте (17.01.1820 – 28.05.1949) - називають найбільш шокуючим з усіх їхніх творів. Він докорінно відрізняється від романтичних творів її старших сестер. Йому притаманні реалізм і іронія. Цей роман, що став класикою англійської літератури, називають одним з перших феміністських творів. Читачі відреагували на нього, треба сказати, з переляком. Реалістичні описи проявів алкоголізму і розбещеності не могли залишити байдужими людей вікторіанської епохи. Після смерті Енн її старша сестра Шарлотта заборонила книгу до подальшої публікації.