30 січня 2020 р.

Всеволод Нестайко: той, що дарує дитинство.


Сьогодні відзначаємо 90 років з дня народження Всеволода Нестайка! Всеволод Зіновійович говорив, що побути дитиною йому перешкодила Велика Вітчизняна війна, тому і став він дитячим письменником. Майже не мавши дитинства, він присвятив життя тому, щоб дарувати казкове, сповнене пригод дитинство мільйонам українців і не тільки українців, адже його твори перекладені багатьма мовами світу. Тільки його геніальні “Тореадори з Васюківки”  перекладені двадцятьма мовами. Ця повість внесена до переліку Особливого Почесного списку Андерсена як один з найвизначніших творів світової літератури для дітей. А найголовніше, що “Тореадори з Васюківки” - це окремий світ, який промовляє до читача мовою дитинства. Тож пропонуємо вам познайомитися чи пригадати по дитячого смішні та мудрі думки “тореадорів з Васюківки”:
- Ото дивно: якщо ти зробиш людині добро, вона тобі стає приємною. І навпаки, той кому ти заподіяв, щось зле, неприємний тобі.
- Радість не поділена з другом, - це не радість, це навіть не піврадості, а якась поганська четвертушка, мізерія якась...
- Як добре живеться на світі, коли знайдено вихід з безвихідного становища.
- ...веселі, дотепні люди — дуже, по моєму потрібні для життя, потрібніші за серйозних, поважних і суворих.
- От я зараз піду,  прямо скажу йому, що він талант, і ... дам у вухо. Щоб не задавався. Для талантів головне — це не задаватися, їм обов’язково требе час від часу давати у вухо.