6 грудня 2022 р.

Бібліотека рекомендує.

📗Марія Матіос "Букова земля"
Пронизлива, глибока і зухвала сага завдовжки у 225 років, пропущена через перехресні історії п'яти родин різного суспільного рівня і статусу, а також історичних персонажів, так чи інакше пов'язаних з Буковиною. Землероби, скотарі, воїни, посли і міністри постають повноправними творцями не лише приватної, а й загальноєвропейської історії. Недаремно авторка означила жанр свого твору як роман-панорама. Географія його подій простягається від крихітного буковинського хутора Сірук — до Відня, Берліна, Бухареста, Москви і Берна. А обрамленням цього класичного роману виступає особливий сюжет зі Станиці Луганської літа 2014 року. Це справжня, невигадана, жива історія рідного краю. Історія неймовірних людей. Історія, яку потрібно знати і пам’ятати. Історія, яка не може залишити нікого байдужим, тому що вона — наша спільна.
📘Софія Андрухович "Амадока"
Складний багатогранний роман, який переплітає історії Другої світової війни і АТО та море таємниць, які непросто розгадати. Понівечений до невпізнаваности в одній із гарячих точок на Сході України, герой роману "Амадока" тільки дивом залишився живим. Це сумнівна втіха, оскільки важкі травми призвели до повної втрати пам’яти: чоловік не пам’ятає ні свого імени, ні звідки походить, не пригадує жодної близької людини, жодного фрагмента свого попереднього життя. Таким його і віднаходить жінка, любов і терпіння якої здатні творити дива: сягати найглибших пластів забуття і спогадів, поєднувати розрізнені клапті понівеченої свідомости, зшивати докупи спільну історію.  
📙Тамара Горіха Зерня "Доця"
Події роману розгортаються навесні-влітку 2014 року у Донецьку. Донбас - це точка обнуління, місце сили, де прозвучали найважливіші запитання. Як це — в один момент втратити звичне життя і не знати, що буде далі? Як це — коли немає звідки чекати підтримки? Не знати, хто із знайомих допоможе, а хто підставить? Не відчувати себе в безпеці у своєму будинку, на своїй вулиці, в своїй країні?  Героїня роману втратила родину, дім, роботу, ілюзії - і  зібрала уламки життя заново, віднайшла новий смисл і нову опору. Крок за кроком читач спостерігає процес трансформації, переродження гречкосія у воїна. Ця книга назавжди змінила того, хто її написав, і змінить кожного, хто її прочитає. 
📗Василь Шкляр "Чорний ворон. Залишенець" 
Історичний роман , який відтворює одну із сторінок української історії — боротьбу українських повстанців проти радянської влади у 1920-х роках. Їх називали бандитами, розбійниками, головорізами й навіть у прокльонах-анафемах забороняли згадувати їхні імена. Щоб убити у пам'яті упокореної маси ту ідею, за яку повстанці жертвували свої молоді життя. На їхньому бойовому чорному прапорі напис: "Воля України або смерть". Вони не вийшли з лісу навіть тоді, коли навкруги запанувала чужа влада і вже не було надії на визволення. Вони — залишенці — обрали собі смерть. 
📘Вахтанг Кіпіані "Справа Василя Стуса"
Неможливо не захоплюватися силою слова, чіткістю позиції, неймовірною любов'ю до Батьківщини та рідних... Страшно, що така видатна людина жила в такий непростий час... Незважаючи ні на що, Василь Стус не підкорювався системі, залишався вірним своїм переконанням і повинен запам'ятатися українському народу своєю незламністю. 
📙Сергій Жадан "Інтернат"
Війна завжди приходить несподівано. Ти  чуєш звук пострілів та бачиш вогонь у вікні, і звичний хід днів безповоротно рушиться. Тепер настав час боротися за власне виживання та вирішити, за якими барикадами доведеться опинитися. Глибокий та захопливий роман, який відбив бачення автора життя в зоні АТО, його драму, проблеми вибору та самоідентичності, національної психології та патріотизму, радикальних поглядів та ліберальної байдужості. Події роману відбуваються на Донбасі протягом трьох зимових днів 2015 року. Тридцятип'ятирічний вчитель української мови на ім'я Паша вирушає до міста (прототипом вірогідно є Дебальцеве), щоб забрати звідти свого племінника, який живе в інтернаті. Час для здійснення такої мандрівки, однак, не зовсім підхожий, адже українська армія саме покидає місто, яке оточують сепаратисти...