2 грудня 2016 р.

До річниці від дня народження Олександра Олеся.


Олександр Іванович Кандиба - український письменник, свої твори публікував під псевдонімом Олександр Олесь. Батько Олега Ольжича.
Народився в чумацько-селянській сім’ї. Батько загинув, коли йому було 11 років. У віці 15 років вступив до хліборобської школи у містечку Дергачі неподалік від Харкова; навчаючись там, видає рукописний журнал «Комета». Ставши вільним слухачем агрономічного відділення Київського політехнічного інституту, незабаром через матеріальні нестатки залишає його й у 1903р. вступає до Харківського ветеринарного інституту.
Визначальним фактом у його житті стала поїздка на відкриття пам’ятника І.П. Котляревському в Полтаві. Знайомиться з Борисом Грінченком, Михайлом Коцюбинським, Лесею Українкою. Улітку 1907 року під час поїздки до Криму укладає першу книгу «З журбою радість обнялась».
У 1909р. вийшла збірка «Поезії» (митець мав намір назвати її «Будь мечем моїм»), у 1911 р. — третя збірка «Поезії».
Подорожував Гуцульщиною в 1912 році, у 1913 відвідав Італію. У 1917-19 роках палко підтримує становлення незалежності України, але в 1919 році емігрує, живе в Будапешті, Відні, Берліні, Празі. Видає за кордоном ряд збірок, основна тема яких – туга за Україною.
22 липня 1944 помер у Празі, невдовзі як одержав повідомлення про загибель сина Олега. Похований на Ольшанському кладовищі в Празі. 
На початку 30-х років минулого століття, коли Україна опинилася в лещатах московських більшовиків, Європа мовчала, і Олександр Олесь написав рядки (вірш “Пам’ятай”):
Коли Україна за право життя
З катами боролась, жила і вмирала,
І ждала, хотіла лише співчуття,
Європа мовчала.
Коли Україна в нерівній борьбі
Вся сходила кров'ю І слізьми стікала
І дружної помочі ждала собі,
Європа мовчала.
Коли Україна в залізнім ярмі
Робила на Пана і в ранах орала,
Коли ворушились і скелі німі,
Європа мовчала.
Коли Україна криваві жнива
Зібравши для ката, сама умирала
І з голоду навіть згубила слова,
Європа мовчала.
Коли Україна життя прокляла
І ціла могилою стала,
Як сльози котились і в демона зла,
Європа мовчала. 
Творчість Олександра Олеся представлена на книжковій виставці “На літературному олімпі” яка організована на абонементі центральної районної бібліотеки ім. Ю.С.Кримського.